8: Apakah Kegagalan Buah Pinggang?

Buah pinggang kita melakukan beberapa fungsi untuk mengekalkan keseimbangan dalam badan kita. Mereka menapis produk buangan dan mengeluarkannya dalam air kencing. Mereka menyesuaikan jumlah air dan elektrolit seperti natrium, kalium dan kalsium dalam badan. Mereka juga membantu mengeluarkan asid atau alkali yang berlebihan, mengekalkan keseimbangan asid. Pengurangan keupayaan mereka untuk melaksanakan tugas ini dipanggil kegagalan buah pinggang.

Bagaimana untuk mendiagnosa kegagalan buah pinggang?

Apabila kedua-dua buah pinggang gagal, terdapat pembentukan produk sisa dalam darah, yang paling mudah untuk diukur di makmal adalah kreatinin dan urea. Formula untuk menganggarkan fungsi buah pinggang atau kadar penapisan glomerular dengan menggunakan kreatinin serum mudah diakses secara atas talian atau dalam aplikasi. Yang penting, walaupun sedikit peningkatan dalam kreatinin serum, ia mencerminkan penurunan yang signifikan dalam fungsi buah pinggang. Hanya dengan nilai 1.6 mg/dl. ia mungkin menunjukkan kehilangan 50% fungsi buah pinggang.

Bolehkah kegagalan buah pinggang tunggal menyebabkan kegagalan buah pinggang?

Tidak. Apabila hanya satu daripada dua buah buah pinggang gagal atau dikeluarkan, fungsi buah pinggang secara keseluruhan mungkin tidak terjejas dengan ketara. Baki buah pinggang boleh mengimbangi dan mengambil alih beban kerja kedua-dua buah pinggang.

Dua jenis kegagalan buah pinggang utama

Kegagalan buah pinggang mungkin berlaku secara akut atau kronik.

Kegagalan buah pinggang bermakna kehilangan fungsi kedua-dua buah pinggang.

Kegagalan Buah pinggang Akut

Kecederaan akut ke buah pinggang boleh menyebabkan pengurangan atau kehilangan dalam fungsinya dalam masa yang singkat seperti beberapa jam hingga hari. Penurunan fungsi ini sebelum ini dipanggil kegagalan buah pinggang akut tetapi baru-baru ini dinamakan Kecederaan Buah pinggang Akut (AKI). Jenis kegagalan buah pinggang biasanya bersifat sementara. Dengan rawatan yang betul buah pinggang kembali normal pada kebanyakan pesakit.

Kegagalan Buah pinggang kronik

Kehilangan fungsi buah pinggang yang progresif dan tidak dapat dipulihkan secara beransur-ansur dalam tempoh beberapa bulan ke tahun dipanggil penyakit buah pinggang kronik, (sebelum ini dikenali sebagai kegagalan buah pinggang kronik). Pengurangan fungsi buah pinggang boleh mencapai tahap apabila buah pinggang berhenti berfungsi hampir sepenuhnya. Penyakit penyakit yang lanjut dan mengancam nyawa ini dinamakan penyakit tahap akhir buah pinggang.

Bila kegagalan buah pinggang didiagnosakan, lebih 50% fungsi buah pinggang sudah hilang