Glosari

Anemia: Ini adalah keadaan perubatan di mana kekurangan hemoglobin dalam darah. Anemia menyebab kelemahan, keletihan dan sesak nafas semasa menjalankan aktiviti. Anemia adalah biasa dalam CKD dan berlaku akibat penurunan pengeluaran erythropoietin oleh buah pinggang.

Berat kering: Ia adalah berat badan seseorang selepas semua cecair berlebihan dikeluarkan oleh dialisis.

Biopsi buah pinggang: Prosedur untuk mendapatkan sedikit tisu buah pinggang dengan jarum supaya ia boleh diperiksa di bawah mikroskop untuk diagnosis penyakit.

Buah Pinggang tiruan: Lihat dialiser

Dialiser: Buah pinggang tiruan yang menapis darah dan membuang bahan kumur dan air tambahan dari badan dalam proses hemodialisis.

Dialisis: Ini adalah proses tiruan di mana produk buangan dan air yang tidak diperlu dikeluarkan dari tubuh pada pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang.

Dialisis peritoneal: Ia adalah modaliti rawatan yang berkesan untuk kegagalan buah pinggang. Dalam proses pembersihan ini, cecair dialisis dimasukkan ke rongga perut melalui kateter khas. Cecair ini membuang bahan kumur dan air tambahan dari darah. Cecair dikeluarkan dari abdomen selepas satu tempoh masa, dan dibuang.

 

Dialisis peritoneal ambulatori berterusan (CAPD):

CAPD adalah satu kaedah dialisis yang boleh dilakukan oleh seseorang di rumah tanpa menggunakan mesin. Bagi jenis dialisis ini, cecair ditukar pada selang waktu yang ditetapkan sepanjang hari, iaitu 24 jam sehari, tujuh hari seminggu.

 

Dialisis peritoneal automatik (APD): Lihat CCPD

Dialisis peritoneal siklik berterusan (CCPD): CCPD atau dialisis peritoneal automatik (APD) adalah satu bentuk dialisis peritoneal berterusan yang dilakukan di rumah setiap hari dengan mesin siklik automatik. Di CCPD, mesin melakukan pertukaran cecair sementara pesakit tidur pada waktu malam. Dalam proses ini mesin secara automatik mengisi dan mengalirkan cecair dialisis dari abdomen.

Diuretik: Ubat yang meningkatkan pengeluaran air kencing dan meningkatkan pembuangan air kencing, seterusnya membantu mengurangkan air dari badan. Diuretik juga dipanggil "pil air."

eGFR: eGFR (anggaran Kadar Penapisan Glomerular) adalah nombor yang dikira dari tahap kreatinin darah dan maklumat lain. eGFR mengukur tahap fungsi buah pinggang dan nilai normal adalah 90 atau lebih. Ujian eGFR berguna untuk diagnosis, pengredan tahap dan memantau perkembangan CKD.

Elektrolit: Terdapat banyak mineral seperti natrium, kalium, kalsium dalam aliran darah yang mengawal fungsi penting dalam badan. Bahan kimia ini dipanggil elektrolit. Oleh kerana buah pinggang mengekalkan kepekatan elektrolit konstan dalam darah, maka pada pesakit dengan penyakit buah pinggang, darah diuji untuk memeriksa tahap elektrolit.

Erythropoietin (EPO): Ia adalah hormon yang dihasilkan oleh buah pinggang yang menggalakkan pembentukan sel darah merah oleh sumsum tulang. Jika buah pinggang rosak, ia tidak dapat menghasilkan erythropoietin yang mencukupi dan mengakibatkan pengurangan dalam pembentukan sel darah merah, mendapat anemia. Erythropoietin boleh didapati sebagai ubat suntikan untuk rawatan anemia akibat kegagalan buah pinggang.

Fistula: Lihat fistula arteriovenous.

Fistula arteriovenous (AV Fistula): Ia bermaksud mewujudkan sambungan antara arteri dan vena dengan pembedahan, biasanya di lengan bawah. Dalam fistula AV sejumlah besar darah dengan tekanan tinggi memasuki vena dan menyebabkan pembesaran vena. Vena yang besar dan bengkak ini membolehkan kemasukan jarum berulang-ulang untuk hemodialisis. Fistula AV adalah kaedah yang paling biasa dan kaedah akses vaskular terbaik untuk hemodialisis jangka panjang.

Fosforus: Fosforus adalah mineral kedua paling banyak di dalam badan, selepas kalsium. Ia berfungsi dengan kalsium untuk membina tulang dan gigi yang kuat. Daging, kacang, susu, telur, bijirin adalah makanan kaya dengan fosforus.

Graft: Satu jenis akses untuk hemodialisis jangka panjang. Graft adalah satu tiub lembut sintetik yang pendik dan bergabung dengan vena dan arteri di lengan. Jarum dimasuk kedalam graft semasa rawatan hemodialisis.

Hemodialisis: Jenis rawatan yang paling popular untuk kegagalan buah pinggang. Dalam hemodialisis darah dicuci dengan bantuan mesin dialisis dan buah pinggang tiruan (dialiser).

Hemoglobin: Ia adalah molekul protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke tisu badan dan mengembalikan karbon dioksida dari tisu ke paru-paru. Hemoglobin diukur dengan ujian darah dan nilai yang rendah dikenali sebagai anemia.

Hiperkalemia: Tahap kalium serum normal adalah antara 3.5 dan 5.0 mEq / L. Hiperkalemia adalah keadaan dimana kalium dalam darah tinggi. Hiperkalemia adalah perkara biasa dalam kegagalan buah pinggang, boleh mengancam nyawa, dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Hipertensi: Ini adalah istilah yang digunakan untuk keaadan dimana tekanan darah tinggi.

Hipertrofi prostatik benign (BPH): Adalah kebiasaan bagi kelenjar prostat untuk membesar bila manusia usia. BPH adalah pembesaran prostatic bukan kanser pada lelaki tua yang memampatkan uretra, menghalang aliran air kencing dan menyebabkan masalah dalam membuang air kecil.

Kalium: Ia adalah mineral yang sangat penting dalam badan dan diperlukan untuk saraf, jantung dan otot berfungsi dengan betul. Buah-buahan segar, jus buah-buahan, air kelapa dan buah-buahan kering adalah sumber kaya dengan kalium.

Kalsium: Mineral yang paling banyak di dalam badan, penting untuk pembangunan dan mengekal tulang dan gigi yang kuat. Susu dan hasil tenusu seperti yogurt dan keju adalah kaya dengan sumber kalsium semula jadi.

Katheter untuk hemodialisis: Ia adalah tiub berongga yang panjang dan fleksibel dengan dua lumen. Darah dikeluarkan daripada satu lumen, memasuki litar dialisis untuk pembersihan, dan dikembalikan ke badan melalui lumen yang lain. Kemasukan katheter dwi rongga adalah kaedah yang paling biasa dan berkesan untuk hemodialisis kecemasan dan sementara.

Kegagalan buah pinggang: Keadaan di mana kemerosotan fungsi ginjal menyebabkan penapisan toksin dan produk sisa yang tidak mencukupi dari darah. Ia dicirikan oleh peningkatan tahap urea dan kreatinin dalam darah.

Kegagalan buah pinggang akut (kecederaan): Keadaan di mana terdapat kehilangan fungsi buah pinggang secara tiba-tiba atau cepat. Jenis kerosakan buah pinggang ini adalah sementara dan biasanya boleh diterbalikkan

Kematian otak: Ia adalah kerosakan teruk dan kekal kepada otak yang tidak akan sembuh dengan sebarang rawatan perubatan atau pembedahan. Dalam kematian otak, pernafasan badan dan peredaran darah dikekal secara tiruan.

Kreatinin dan urea: Ini adalah produk pecah atau bahan buangan metabolisme protein. Bahan-bahan ini dikeluarkan oleh buah pinggang. Tahap biasa kreatinin serum adalah 0.8 hingga 1.4 mg% dan urea adalah 2 hingga 4 mg%. Dalam kegagalan buah pinggang, tahap urea dan kreatinin dalam darah meningkat.

Litotripsi gelombang kejutan extracorporeal (ESWL): Ia adalah modaliti di mana gelombang kejutan yang tertumpu dihasilkan oleh mesin lithotriptor untuk memecahkan batu karang. Batu karang dipecahkan kepada saiz-saiz kecil supaya mudah melalui saluran kencing bersama air kencing. ESWL adalah modaliti rawatan yang berkesan dan digunakan secara meluas untuk batu karang.

Masa simpanan: Semasa dialisis peritoneal, tempoh cecair PD kekal di dalam perut dipanggil masa simpanan. Semasa masa simpanan, proses pembersihan berlaku.

Membran separuh permeable: Membran yang secara selektif membenarkan setengah bahan-bahan terlarut dan cecair melaluinya sambil menahan bahan-bahan/cecair yang lain. Membran adalah tisu semula jadi yang nipis atau bahan sintetik.

Microalbuminuria: Merujuk kepada kehadiran jumlah albumin yang kecil tetapi tidak normal dalam air kencing. Kehadirannya menunjukkan permulaan penyakit buah pinggang diabetik.

Natrium: Mineral di dalam badan yang mengawal tekanan darah dan isipadu darah. Bentuk natrium yang paling biasa dalam makanan adalah natrium klorida, iaitu garam biasa.

Nefron: Unit berfungsi buah pinggang yang bertanggungjawab untuk pembersihan dan penapisan darah sebenar. Setiap buah pinggang mengandungi kira-kira satu juta nefron.

Pakar Nefrologi: Seorang doktor yang pakar dalam penyakit buah pinggang.

Pakar Urologi: Pakar bedah dengan kepakaran dalam penyakit buah pinggang.

Pemindahan buah pinggang berpasangan: Ramai pesakit dengan penyakit buah pinggang di peringkat akhir mempunyai penderma berpotensi yang sihat dan sanggup dengan jenis darah atau cross match yang tidak sesuai. Pendermaan buah pinggang berpasangan adalah strategi yang membolehkan pertukaran penderma buah pinggang hidup di antara dua pasangan penderma / penerima yang tidak sesuai untuk mewujudkan dua pasangan yang serasi.

Pemindahan buah pinggang dari yang sudah mati (Kadaverik): Ini adalah prosedur pembedahan di mana buah pinggang yang sihat dari seseorang dengan kematian otak ditransplantasikan kepada pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik.

Pemindahan buah pinggang kadaverik: Lihat Pemindahan buah pinggang dari yang sudah mati.

Pemindahan buah pinggang pre emptif: Pemindahan buah pinggang biasanya dilakukan selepas satu tempoh menjalani rawatan dialisis. Pemindahan buah pinggang yang dilakukan sebelum memulakan dialisis adalah pemindahan buah pinggang pre-emptive.

Penyakit buah pinggang diabetes (nefropati): Diabetik yang lama menyebabkan kerosakan kepada saluran darah kecil buah pinggang. Kerosakan ini pada mulanya menyebabkan kehilangan protein dalam air kencing. Seterusnya ia menyebabkan hipertensi, bengkak dan kemudian beransur-ansur dan progresif merosakkan buah pinggang. Akhirnya, kemerosotan progresif membawa kepada kegagalan buah pinggang yang teruk (penyakit buah pinggang peringkat akhir). Penyakit buah pinggang akibat kencing manis ini dikenali sebagai penyakit buah pinggang diabetes. Penyakit buah pinggang diabetes adalah penyebab penyakit ginjal kronik yang paling biasa, iaitu 40-45 peratus daripada kes baru CKD.

Penyakit buah pinggang kronik (CKD): Kehilangan fungsi buah pinggang yang progresif, beransur-ansur dan tidak dapat dipulihkan dalam tempoh beberapa bulan ke tahun dipanggil penyakit buah pinggang kronik. Dalam penyakit yang tidak dapat sembuh ini, fungsi buah pinggang dapat mengurang perlahan dan berterusan. Selepas tempoh yang lama ia akan mengurangkan ke tahap di mana buah pinggang berhenti berfungsi hampir sepenuhnya. Tahap penyakit yang akhir dan mengancam nyawa ini dipanggil Penyakit Buah Pinggang Tahap Akhir (ESKD).

Penyakit buah pinggang polisistik (PKD): PKD adalah penyakit buah pinggang genetik yang paling biasa, dicirikan dengan pertumbuhan banyak sista (kantung cecair) di buah pinggang. Ia adalah antara punca utama penyakit buah pinggang kronik.

Penyakit buah pinggang tahap akhir (ESKD): Penyakit buah pinggang kronik pada serius (CKD Tahap 5) dikenali sebagai penyakit buah pinggang tahap akhir (ESKD) atau penyakit ginjal peringkat akhir (ESRD). Pada tahap CKD ini, semua atau hampir semua buah pinggang sudah gagal. Pesakit ESKD memerlukan rawatan, seperti dialisis atau pemindahan, untuk menjalani kehidupan yang agak normal.

Peritonitis: Ia adalah jangkitan di dalam rongga perut. Peritonitis adalah komplikasi biasa dialisis peritoneal dan boleh mengancam nyawa, jika tidak dirawat.

Pertukaran: Ini bermakna satu kitaran lengkap dialisis peritoneal, terdiri daripada tiga peringkat. Langkah pertama ialah aliran masuk cecair dialisis di dalam perut. Pada langkah kedua, cecair kekal di perut selama beberapa jam yang membolehkan cecair dan toksin berlebihan bergerak dari darah ke cecair dialisis (juga dipanggil tinggal). Langkah ketiga adalah aliran keluar cecair dialisis.

Protein: Ia adalah salah satu daripada tiga kelas utama makanan yang membina, membaiki dan memelihara tisu badan. Susu, telur dan makanan haiwan adalah sumber kaya dengan protein.

Proteinuria: Kehadiran tahap protein dalam air kencing yang lebih tinggi dari norma.

Refluks Vesicoureteral (VUR): Ia adalah satu keadaan dimana aliran air kencing terbalik (reflux) dari pundi kencing ke arah ureter dan mungkin sehingga ke buah pinggang. Ini adalah gangguan anatomi dan fungsi yang boleh berlaku pada satu atau kedua-dua buah pinggang. VUR adalah penyebab utama jangkitan saluran kencing, tekanan darah tinggi dan kegagalan buah pinggang pada kanak-kanak.

Rejeksi: Proses di mana tubuh mengenali bahawa organ yang ditransplantasikan bukan sendiri dan cuba untuk memusnahkannya.

Reseksi Prostat Trans-urethral (TURP): Ini adalah rawatan standard untuk hiperplasia prostatik benign (BPH) yang dilakukan oleh urologist. Dalam rawatan pembedahan minima ini, alat yang disebut sistoskop dimasukkan ke dalam uretra dan kelenjar prostat yang menghalang aliran air kencing dikeluarkan.

Sindrom Nefrotik: Masalah buah pinggang yang lebih kerap di kalangan kanak-kanak yang dicirikan oleh kehilangan protein dalam air kencing (lebih daripada 3.5 gram sehari), paras protein darah rendah, paras kolesterol tinggi, dan bengkak.

Sistoskopi: Prosedur diagnostik di mana doktor kelihatan di dalam pundi kencing dan uretra menggunakan instrumen nipis, berlampu yang dikenali sebagai sistoskop.

Sistourethrogram mengencing: Lihat sistourethrogram “voiding”.

Sistourethrogram “voiding”: Prosedur yang digunakan untuk mengenali anatomi saluran kencing bawah (pundi kencing dan uretra) dengan memasukkan katheter kedalam pesakit dan memperkenalkan cecair (pewarna) yang boleh dilihat pada filem X-ray. Pesakit diminta untuk membuang air kencing dan X-ray diambil.

Tekanan darah: Ia adalah daya dari pengaliran darah keatas dinding saluran daya semasa jantung mengepam darah keluar. Tekanan darah adalah salah satu “vital sign” dan ukurannya terdiri daripada dua nombor. Nombor pertama menunjukkan tekanan darah sistolik yang mengukur tekanan maksimum yang dikenakan apabila kontrak jantung. Nombor kedua menunjukkan tekanan diastolik, ukuran yang diambil di antara rentakan, apabila jantung sedang berehat.

Ubat imunosupresan: Ubat yang mengurangkan sistem imun badan dan menghalang tubuh daripada menolak organ yang dipindahkan.

Ultrasound: Ia adalah ujian diagnostik yang tidak menyakitkan yang menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk mendapat imej organ atau struktur di dalam badan. Ultrasound adalah ujian mudah, berguna dan selamat yang memberi maklumat yang berharga seperti saiz buah pinggang, halangan kepada aliran air kencing, dan kehadiran sista, batu dan tumor.

Urogram intravena (IVU): Ia adalah suatu siasatan di mana satu siri sinar-x sistem kencing diambil selepas suntikan iodin intravena yang mengandungi pewarna. Ujian ini memberi maklumat mengenai fungsi buah pinggang dan struktur saluran kencing.