24: Kencing Malam dalam Kanak-kanak

Faktor-faktor risiko

Kencing malam atau buang air kencing secara tidak sedar semasa tidur adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Dalam kebanyakan kes ia pulih secara spontan tanpa sebarang rawatan apabila kanak-kanak membesar. Walau bagaimanapun, ia masih membimbangkan untuk kanak-kanak dan keluarga mereka kerana ia menyebabkan kesulitan dan malu. Ia bukan disebabkan oleh penyakit buah pinggang, kemalasan atau kelakuan kanak-kanak.

Berapakah peratusan kanak-kanak yang mengalami kencing malam dan pada umur berapa biasanya berhenti?

Kencing malam adalah perkara biasa terutamanya di bawah umur 6 tahun. Pada usia 5 tahun, kencing malam berlaku pada kira-kira 15 hingga 20% kanak-kanak. Dengan peningkatan umur, terdapat pengurangan berkadar kencing malam: 5% pada 10 tahun, 2% pada 15 tahun, dan kurang daripada 1% pada orang dewasa.

Kencing malam adalah masalah biasa pada kanak-kanak kecil, tetapi ia bukan penyakit.

Kanak-kanak mana yang lebih cenderung untuk mengalami kencing malam?

 • Kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa dengan masalah yang sama ketika mereka muda.
 • Mereka yang mengalami perkembangan neurologi yang lambat dan mengurangkan kebolehan kanak-kanak untuk mengenali pundi kencing yang penuh.
 • Kanak-kanak yang tidur dengan nyenyak.
 • Kanak-kanak lelaki lebih ramai terlibat daripada perempuan.
 • Peningkatan tekanan psikologi atau fizikal mungkin menjadi pencetus.
 • Dalam peratusan kecil kanak-kanak (2%-3%), masalah perubatan seperti jangkitan saluran kencing, kencing manis, kegagalan buah pinggang, cacing jarum, sembelit, pundi kencing kecil, keabnormalan saraf tunjang atau kecacatan pada injap uretra pada kanak-kanak lelaki bertanggungjawab.

Bila dan apakah siasatan yang dilakukan untuk kanak-kanak kencing malam?

Siasatan hanya dilakukan bagi kanak-kanak yang disyaki mempunyai masalah perubatan atau struktur. Ujian yang paling sering dilakukan adalah ujian air kencing, glukosa darah, X-ray tulang belakang dan pemeriksaan ultrasound atau ujian imajan lain untuk buah pinggang atau pundi kencing.

Rawatan

Rawatan

Kencing malam adalah sepenuhnya tidak sengaja dan tidak dilakukan secara sengaja. Kanak-kanak perlu diberi jaminan bahawa kencing malam akan berhenti atau sembuh dari masa ke masa. Mereka tidak harus dimarahi atau dihukum. Rawatan awal untuk kencing malam termasuk pendidikan, terapi motivasi dan perubahan tabiat pengambilan cecair dan kencing. Sekiranya kencing malam tidak berkurangan dengan langkah-langkah ini, penggera atau ubat boleh dicubakan.

1. Pendidikan dan terapi motivasi

 • Kanak-kanak mesti dididik dengan teliti tentang kencing malam.
 • Kencing malam adalah bukan kesalahan kanak-kanak supaya mereka tidak boleh dipersalahkan.
 • Berhati-hati bahawa tiada siapa yang mengejek kanak-kanak yang kencing malam. Adalah penting untuk mengurangkan stres yang dihadapi oleh kanak-kanak akibat kencing malam. Keluarga haruslah menyokong dan menyakinkan anak mereka bahawa masalah itu bersifat sementara dan ia pasti boleh diperbetulkan.
 • Gunakan seluar latihan bukan lampin.
 • Pastikan akses mudah ke tandas pada waktu malam dengan mengatur lampu malam.
Dengan usia yang semakin meningkat, pendekatan secara bersimpati dan motivasi akan menyembuhkan masalah kencing malam.
 • Simpan sepasang baju tidur, cadar dan tuala yang bersih, supaya kanak-kanak itu boleh menukar linen katil dan pakaian yang kotor dengan mudah jika dia bangun kerana kencing malam.
 • Tutup tilam dengan plastik untuk mengelakkan kerosakan pada tilam.
 • Letakkan tuala besar di bawah selimut untuk penyerapan tambahan.
 • Menggalakkan mandi setiap hari pada waktu pagi supaya tiada bau air kencing.
 • Pujian dan ganjaran anak anda untuk malam yang kering. Malah hadiah kecil adalah galakan yang baik untuk seorang kanak-kanak.
 • Sembelit tidak boleh diabaikan, ia harus dirawat.

2. Hadkan pengambilan cecair

 • Hadkan jumlah cecair yang diminum oleh anak dua hingga tiga jam sebelum waktu tidur, tetapi pastikan pengambilan cecair yang mencukupi pada siang hari.
 • Elakkan kafein (teh, kopi), minuman berkarbonat (cola) dan coklat pada waktu petang. Mereka boleh meningkatkan keperluan untuk kencing dan memperburuk kencing malam.

3. Nasihat mengenai tabiat mengencing

 • Menggalakkan kencing dua kali sebelum tidur. Pertama secara rutin sebelum masuk ke bilik tidur dan yang kedua sebelum terlelap.
 • Jadikan tabiat menggunakan tandas secara berkala sepanjang hari.
 • Bangunkan anak kira-kira tiga jam selepas tidur setiap malam untuk kencing. Jika perlu, gunakan penggera.
 • Dengan menentukan masa kencing malam paling mungkin berlaku, masa mengejukkan anak boleh diselaraskan.
Mengehadkan pengambilan cecair sebelum waktu tidur dan disiplin dalam tabiat mengencing adalah langkah-langkah yang paling penting untuk mencegah kencing malam

4. Penggera kencing malam

 • Penggunaan penggera kencing malam adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengawal kencing malam dan umumnya dikhaskan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 7 tahun.
 • Dalam penggera ini sensor dipasang pada seluar dalam kanak-kanak. Apabila kanak-kanak buang air kecil di katil, alat ini mengesan titisan pertama air kencing, berbunyi dan membangunkan anak. Kanak-kanak yang terbangun boleh mengawal air kencingnya sehingga dia sampai ke tandas.
 • Penggera membantu dalam melatih kanak-kanak untuk bangun tepat pada waktu sebelum kencing malam.

5. Latihan pundi kencing

 • Ramai kanak-kanak dengan masalah kencing malam mempunyai pundi kencing kecil. Matlamat latihan pundi kencing adalah untuk meningkatkan kapasiti pundi kencing.
 • Semasa waktu hari kanak-kanak diminta minum air yang banyak dan diberitahu untuk menahan air kencing walaupun ada dorongan untuk mengeluarkan air kencing.
 • Dengan amalan, seorang kanak-kanak boleh memegang air kencing untuk tempoh masa yang lebih lama. Ini akan menguatkan otot kencing dan akan meningkatkan kapasiti pundi kencing.

6. Terapi ubat

Ubat digunakan sebagai cara terakhir untuk menghentikan kencing malam dan biasanya digunakan hanya pada kanak-kanak berumur lebih tujuh tahun. Ini adalah berkesan, tetapi tidak "menyembuhkan" kencing malam. Ini memberi penyelesaian sementara dan paling baik digunakan secara sementara. Kencing malam biasanya berulang apabila ubat dihentikan. Penyembuhan kekal biasa dengan penggera kencing malam dan bukan dengan ubat-ubatan.

Penggera kencing malam dan terapi dadah umumnya digunakan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 7 tahun.

A. Desmopressin Acetate (DDAVP): Tablet Desmopressin boleh didapati di pasaran dan digunakan apabila kaedah lain tidak berjaya. Ubat ini mengurangkan jumlah air kencing yang dikeluarkan pada waktu malam dan berguna hanya untuk kanak-kanak yang menghasilkan jumlah air kencing yang banyak. Semasa kanak-kanak sedang mengambil ubat ini, ingatlah untuk mengurangkan pengambilan cecair di siang hari untuk mengelakkan toksik air. Ubat ini biasanya diberikan sebelum tidur dan harus dielakkan jika anak itu sudah minum banyak cecair pada malam itu. Walaupun ubat ini sangat berkesan dan mempunyai sedikit kesan sampingan, penggunaannya terhad kerana kosnya yang mahal.

B. Imipramine: Imipramine (antidepresan trisiklik) mempunyai kesan untuk relakkan pundi kencing dan mengetatkan spinkter dan dengan itu meningkatkan kapasiti pundi kencing untuk menyimpan air kencing. Ubat ini biasanya digunakan selama 3-6 bulan. Kerana kesannya yang cepat, ubat itu diambil satu jam sebelum tidur. Ubat ini sangat berkesan, tetapi kerana banyak kesan sampingan, ia digunakan secara selektif. Kesan sampingan termasuk loya, muntah, kelemahan, kekeliruan, insomnia, jantung berdebar-berdebar, rasa kebimbangan, penglihatan kabur, mulut kering dan sembelit.

C. Oxybutynin: Oxybutynin (ubat antikolinergik) berguna untuk kencing malam yang berlaku pada siang hari. Ubat ini mengurangkan pengecutan pundi kencing dan meningkatkan kapasiti pundi kencing. Kesan sampingan boleh termasuk mulut kering, kemerahan(flushing) muka dan sembelit.

Untuk kencing malam, terapi ubat adalah langkah sementara yang berkesan dan berfaedah jangka pendek tetapi ia tidak menyembuhkan.

Bilakah patut seseorang berunding dengan doktor untuk kanak-kanak dengan masalah kencing malam?

Keluarga dengan anak berkencing malam harus segera berunding dengan doktor jika kanak-kanak itu:

 • Mempunyai masalah kencing malam pada siang hari.
 • Masih kencing malam selepas berusia tujuh atau lapan tahun.
 • Kencing malam semula selepas sekurang-kurang enam bulan berjaya mencapai tempoh kering.
 • Kehilangan kawalan bagi buang air besar atau buang najis.
 • Mempunyai demam, sakit, rasa pedih semasa kencing dan kencing yang kerap, rasa dahaga yang luar biasa dan bengkak muka dan kaki.
 • Mempunyai aliran air kencing yang lemah, kesukaran untuk membuang air kecil atau perlu meneram semasa kencing.
Dalam kes-kes kencing malam yang berlaku sewaktu siang dan disertai oleh demam, kepedihan semasa kencing atau susah buang air besar, berjumpa dengan doktor anda dengan serta-merta.