7: Pencegahan Penyakit Buah Pinggang

Penyakit buah pinggang adalah pembunuh senyap. Ia boleh menyebabkan kehilangan fungsi buah pinggang secara progresif yang membawa kepada kegagalan buah pinggang dan akhirnya keperluan dialisis atau pemindahan buah pinggang untuk terus hidup. Kerana kos yang tinggi dan masalah potensi kekurangan fasiliti di negara membangun, hanya 5-10% pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang bernasib baik untuk mendapatkan rawatan seperti, dialisis dan pemindahan buah pinggang, sementara selebihnya mati tanpa mendapat rawatan. Penyakit buah pinggang kronik sangat biasa dan tiada ubat, jadi pencegahan adalah satu-satunya pilihan. Pengesanan awal dan rawatan sering boleh mengelakkan penyakit buah pinggang kronik daripada semakin teruk, dan dapat mencegah atau menangguhkan keperluan untuk terapi muktamad.

Bagaimana untuk mencegah penyakit buah pinggang?

Jangan sekali-kali mengabaikan buah pinggang anda. Aspek penting mengenai penjagaan dan pencegahan penyakit buah pinggang dibincangkan dalam kategori berikut.

 1. Langkah berjaga-jaga untuk individu yang sihat.
 2. Langkah berjaga-jaga bagi individu yang mempunyai penyakit buah pinggang.

Langkah Berjaga-jaga untuk Orang yang Sihat

Tujuh cara berkesan untuk menjaga kesihatan buah pinggang adalah:

 1. Sihat tubuh badan dan aktif

  Latihan aerobik yang kerap dan aktiviti fizikal harian mengekalkan tekanan darah normal dan membantu mengawal kandungan gula darah. Aktiviti fizikal sedemikian mengurangkan risiko kencing manis dan tekanan darah tinggi dan dengan itu mengurangkan risiko penyakit buah pinggang kronik.

 2. Diet seimbang

  Makan makanan yang sihat, penuh dengan buah-buahan segar dan sayur-sayuran. Kurangkan pengambilan gula, lemak dan daging dalam diet. Bagi mereka di atas 40 tahun, mengurangkan garam dalam diet boleh membantu pencegahan tekanan darah tinggi dan batu buah pinggang.

 3. Pastikan berat badan anda diperiksa

  Kekalkan berat badan anda dengan keseimbangan makanan yang sihat dan senaman yang kerap. Ini dapat membantu mencegah kencing manis, penyakit jantung dan lain-lain keadaan dikaitkan dengan penyakit buah pinggang kronik.

 4. Memberhentikan rokok dan produk tembakau

  Merokok boleh membawa kepada arterosklerosis, yang mengurangkan aliran darah ke buah pinggang, dengan itu mengurangkan kebolehan buah pinggang berfungsi dengan sebaik mungkin. Juga terdapat kajian yang menunjukkan bahawa merokok membawa kepada penurunan fungsi buah pinggang dengan lebih cepat pada mereka yang mengidapi penyakit buah pinggang.

 1. Berhati-hati dengan ubatan tanpa prescripsi

  Jangan kerap menggunakan ubat penahan sakit tanpa prescripsi.

  Ubat-ubatan biasa seperti ubat anti-radang bukan steroid (contoh, Ibuprofen dan Naproxen) diketahui menyebabkan kerosakan buah pinggang dan seterusnya kegagalan terutamanya, jika diambil sangat kerap. Rujuk kepada doktor untuk mencari cara terbaik untuk mengawal kesakitan anda tanpa meletakkan anda buah pinggang berisiko.

 2. Minum banyak air

  Minum air yang mencukupi (kira-kira 3 liter sehari) membantu mencairkan air kencing, menghapuskan semua sisa toksik dari badan dan mencegah batu karang.

 3. Pemeriksaan buah pinggang setiap tahun

  Penyakit buah pinggang sering merupakan penyakit senyap dan tidak menghasilkan apa-apa gejala sehingga mereka mencapai tahap lanjut. Kaedah yang paling berkesan tetapi malangnya, kurang digunakan untuk diagnosa awal dan pencegahan penyakit buah pinggang adalah pemeriksaan buah pinggang yang berkala. Pemeriksaan buah pinggang setiap tahun adalah sangat penting untuk orang berisiko tinggi yang mengidap diabetes, tekanan darah tinggi, obesiti atau mempunyai riwayat CKD dalam keluarga. Jika anda sayangi buah pinggang anda (dan lebih penting lagi, diri anda), jangan lupa untuk mendapatkan pemeriksaan buah pinggang berkala selepas usia 40 tahun. Kaedah mudah untuk pengesanan awal dan diagnosa penyakit buah pinggang adalah sekurang-kurangnya pengukuran tekanan darah setiap tahun, urinalisa dan ujian untuk mengukur kreatinin dalam darah.

Langkah berjaga-jaga untuk pesakit buah pinggang

 1. Kesedaran mengenai penyakit buah pinggang dan diagnosa awal

  Berjaga-jaga dan perhatikan gejala penyakit buah pinggang. Gejala penyakit buah pinggang yang biasa adalah bengkak muka dan kaki, kehilangan selera makan, mual, muntah, pucat, kelemahan, kencing kerap, kehadiran darah atau protein dalam air kencing. Dengan kehadiran aduan tersebut, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor dan mendapatkan ujian untuk memeriksa buah pinggang.

 2. Langkah berjaga-jaga untuk pesakit kencing manis

  Bagi semua pesakit kencing manis, pencegahan penyakit buah pinggang adalah sangat penting kerana kencing manis adalah punca utama CKD dan kegagalan buah pinggang di seluruh dunia. Kira-kira 45% kes baru penyakit buah pinggang tahap akhir disebabkan oleh penyakit buah pinggang diabetik. Untuk diagnosis awal penyakit buah pinggang diabetik, cara yang mudah dan berkesan adalah sekurang-kurangnya mengukur tekanan darah setiap tiga bulan dan urinalisis untuk memeriksa kehadiran protein atau mikroalbuminuria dengan dipstix. Ini adalah ujian yang terbaik dan ideal untuk diagnosa awal nefropati diabetes, yang perlu dilakukan setiap tahun. Mengukur serum kreatinin (dan anggaran kadar penapisan glomerular) untuk menilai fungsi buah pinggang sekurang-kurangnya sekali setiap tahun.

  Tekanan darah tinggi, kehadiran protein dalam air kencing, pembengkakan umum, gula darah yang kerap turun naik, pengurangan keperluan insulin dan kehadiran penyakit mata kencing manis (diabetik retinopati) adalah petunjuk penting untuk penglibatan buah pinggang dalam diabetes. Berhati-hatilah dengan isyarat bahaya ini dan berunding dengan doktor anda dengan segera.

  Untuk mengelakkan penyakit buah pinggang diabetik, semua pesakit kencing manis harus mengawal kencing manis dengan teliti, mengekalkan tekanan darah kurang dari 130/80 mmHg (Ubat antihipertensi pilihan adalah Angiotensin Converting Enzyme inhibitors; ACE-I atau Angiotensin Receptor Blockers; ARB), mengurangkan jumlah protein dalam diet mereka dan mengawal lipid.

 1. Langkah berjaga-jaga dalam pesakit darah tinggi

  Penyakit darah tinggi (hipertensi) adalah penyebab utama kedua penyakit buah pinggang kronik. Kerana kebanyakan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak mempunyai gejala, ramai pesakit darah tinggi bercenderung untuk tidak mematuhi rawatan yang ditetapkan atau sesetengahnya mungkin terus berhentikan rawatan sama sekali. Ada yang akan menghentikan rawatan kerana mereka merasa lebih selesa tanpa ubat. Tetapi ini berbahaya. Hipertensi yang tidak terkawal untuk tempoh masa yang lama boleh menyebabkan masalah serius seperti penyakit buah pinggang kronik, serangan jantung dan strok.

  Untuk mengelakkan penyakit buah pinggang, semua pesakit hipertensi perlu mengambil ubat tekanan darah mengikut prescripsi, memeriksa tekanan darah mereka secara berkala dan mengambil diet yang betul dengan sekatan garam yang bersesuai. Tujuan terapi adalah untuk menjaga tekanan darah kurang daripada atau sama dengan 130/80 mmHg. Untuk diagnosa awal kerosakan buah pinggang semua pesakit hipertensi perlu memeriksa air kencing dan kreatinin darah setiap tahun.

 2. Langkah berjaga-jaga pada pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik

  Penyakit buah pinggang kronik adalah penyakit yang tidak boleh sembuh. Tetapi pengesanan dan diagnosa awal, sekatan diet, susulan yang kerap dan rawatan yang sewajarnya akan melambatkan perkembangannya dan mungkin akan menangguhkan keperluan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

  Mengawal tekanan darah tinggi sepanjang masa adalah langkah yang berkesan untuk mencegah perkembangan penyakit buah pinggang kronik.

  Ia sangat disyorkan untuk mengekalkan tekanan darah pada 130/80 mmHg atau di bawah. Cara terbaik untuk mencapai kawalan yang baik adalah untuk memantau tekanan darah secara teratur di rumah dan menyimpan carta, yang akan membantu doktor untuk menyesuaikan ubat-ubatan tekanan darah dengan sewajarnya. Pada pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik, faktor-faktor seperti hipotensi, dehidrasi, halangan saluran kencing, sepsis, ubat-ubatan nefrotoxic dll perlu dikenal pasti dengan segera. Pengurusan yang cepat bagi faktor-faktor ini boleh menyekalkan fungsi buah pinggang yang stabil, dan kadang-kadang, dapat menambahbaik fungsi buah pinggang.

 1. Diagnosis awal dan rawatan penyakit buah pinggang polikistik

  Penyakit buah pinggang polikistik dominan autosomal adalah penyakit keturunan yang biasa dan serius pada buah pinggang, iaitu 6-8% daripada pesakit yang menjalani rawatan dialisis. Orang dewasa dengan sejarah keluarga penyakit buah pinggang polikistik adalah berisiko tinggi dan harus menjalani saringan dengan pemeriksaan ultrasound untuk diagnosis awal penyakit ini. Penyakit buah pinggang polikistik tidak mempunyai penawar tetapi langkah-langkah seperti mengawal tekanan darah tinggi, rawatan jangkitan saluran kencing, sekatan diet dan rawatan sokongan untuk mengawal gejala, mencegah komplikasi dan memperlahankan kadar penurunan fungsi buah pinggang.

 2. Diagnosis awal dan rawatan jangkitan saluran kencing pada kanak-kanak

  Jangkitan saluran kencing perlu disyaki apabila kanak-kanak mendapat demam yang tidak dapat dijelaskan, kencing yang kerap, sakit dan pedih semasa kencing, kurang selera makan atau penambahan berat badan yang kurang memuaskan.

  Adalah penting untuk diingati bahawa setiap kes jangkitan saluran kencing, terutamanya dengan demam membawa potensi kerosakan pada buah pinggang, terutamanya jika didiagnosa atau dirawat lewat dan tidak bersesuai. Kerosakan ini termasuk parut buah pinggang, pertumbuhan buah pinggang yang kurang memuaskan, tekanan darah tinggi dan kegagalan buah pinggang di kemudian hari. Atas sebab ini, adalah penting bahawa jangkitan saluran kencing pada kanak-kanak didiagnosa lebih awal supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan dengan serta-merta; juga penting bahawa apabila kanak-kanak yang hadir dengan jangkitan saluran kencing, pengenalpastian keabnormalan (kongenital dan / atau struktur / anatomi) atau faktor-faktor risiko lain perlu dilakukan dengan lebih cepat. Refluks Vesicoureteric adalah penyebab utama yang paling biasa dan terdapat pada kira-kira 50% kanak-kanak dengan jangkitan saluran kencing. Pemantauan dan susulan yang teliti adalah wajib terutamanya dalam kanak-kanak yang terkena jangkitan saluran kencing.

 1. Jangkitan saluran kencing berulang pada orang dewasa

  Pesakit dengan jangkitan saluran kencing yang berulang atau tidak respons dengan terapi antibiotik yang sesuai, harus dinilai untuk faktor-faktor penyebab. Sebab-sebab tertentu (seperti halangan saluran kencing, penyakit batu dll) membawa risiko kerosakan kekal pada buah pinggang, jika tidak dirawat. Oleh itu, diagnosa awal dan mengenalpasti penyebab adalah penting.

 2. Pengurusan yang betul terhadap hipertrofi prostatic benign

  Ramai lelaki tua dengan hipertrofi prostatik benign mengabaikan simptom mereka untuk jangka masa yang lama, kerana kesalahfahaman bahawa ia adalah normal untuk peningkatkan kekerapan kencing atau menitis air kencing kerana ia adalah sebahagian daripada proses penuaan normal. Hipertrofi prostatic benign yang tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan kekal pada buah pinggang juga. Susulan yang betul dan rawatan yang tepat pada masanya akan membantu mengekalkan fungsi buah pinggang yang masih ada pada masa diagnosis.

 3. Jangan abaikan hipertensi pada usia muda

  Hipertensi pada usia muda adalah jarang dan hampir selalu memerlukan pencarian menyeluruh untuk punca penyebab. Penyakit buah pinggang adalah antara punca utama hipertensi yang teruk pada golongan muda. Oleh itu, dalam golongan muda dengan hipertensi, penilaian segera adalah wajib untuk pengesanan awal dan diagnosa penyakit buah pinggang untuk mencegah perkembangan yang mungkin membawa kepada kerosakan yang lebih kekal.

 1. Rawatan awal kegagalan buah pinggang akut / kecederaan buah pinggang akut

  Penyebab penting kegagalan buah pinggang akut (pengurangan fungsi buah pinggang secara tiba-tiba) ialah cirit-birit, muntah, malaria falciparum, hipotensi, sepsis, ubat-ubatan tertentu dan sebagainya. Pengenalan awal dan segera penyebab-penyebab ini dapat mencegah perkembangan kegagalan buah pinggang kekal.

 2. Penggunaan ubat secara berhati-hati

  Berhati-hati. Banyak ubat-ubatan tanpa prescripsi (terutamanya analgesik dan ubatn penahan sakit) membawa risiko kerosakan buah pinggang, terutama pada orang tua. Ubat-ubatan sedemikian diiklankan secara meluas, tetapi kesan buruk yang berbahaya jarang didedahkan. Elakkan penggunaan sebarang analgesik tanpa prescripsi (ubat penahan sakit) untuk sakit kepala dan sakit badan umum. Elakkan pengubatan sendiri dan ubat-ubatan yang tidak diperlukan atau supplemen makanan. Ubat-ubatan yang diambil di bawah pengawasan dan prescripsi doktor biasanya selamat. Adalah anggapan yang salah bahawa semua ubat semulajadi (ubat Ayurveda, herba Cina dan lain-lain) dan suplemen makanan tidak berbahaya. Logam berat dalam ubat Ayurveda diketahui menyebabkan kerosakan buah pinggang yang tidak dapat dipulihkan.

 3. Langkah berjaga-jaga bagi buah pinggang tunggal

  Orang dengan buah pinggang tunggal boleh menjalani kehidupan sihat yang normal. Seperti pada pesakit dengan dua buah buah pinggang, mereka harus memastikan tekanan darah mereka terkawal pada setiap masa, mengambil jumlah cairan yang banyak, mengekalkan diet yang sihat, mengelakkan pengambilan garam yang berlebihan, elakkan diet protein tinggi dan elakkan kecederaan (contohnya trauma langsung) kepada buah pinggang tunggal. Langkah berjaga-jaga yang paling penting adalah melakukan pemeriksaan perubatan berkala. Seseorang mestilah berunding dengan doktor sekurang-kurangnya sekali setahun untuk memantau fungsi buah pinggang dengan memeriksa tekanan darah, pemeriksaan air kencing dan ujian darah dan menjalani ultrasonografi buah pinggang, jika ditunjukkan.