6: Mitos dan Fakta tentang Penyakit Buah Pinggang

Mitos: Semua penyakit buah pinggang tidak boleh diubati.

Fakta: Tidak, semua penyakit buah pinggang bukan tidak dapat disembuhkan. Dengan diagnosis awal dan rawatan, ramai penyakit buah pinggang boleh sembuh. Dalam kebanyakan kes, diagnosa awal dan rawatan boleh melambatkan atau menghentikan perkembangan.

Mitos: Kegagalan buah pinggang boleh berlaku jika satu buah buah pinggang gagal.

Fakta: Tidak, kegagalan buah pinggang berlaku hanya apabila kedua-dua buah pinggang gagal. Dalam kebanyakan kes, individu terjejas mungkin tiada masalah jika satu buah ginjal gagal sepenuhnya; dan dalam kes seperti itu, nilai nitrogen urea darah dan kreatinin dalam ujian darah mungkin kekal dalam lingkungan normal. Walau bagaimanapun, apabila kedua-dua buah pinggang gagal, produk sisa terkumpul di dalam badan dan tahap peningkatan nitrogen urea dan kreatinin darah pada ujian darah mungkin menunjukkan kegagalan buah pinggang.

Mitos: Dalam penyakit buah pinggang, kehadiran edema menunjukkan kegagalan buah pinggang.

Fakta: Tidak. Dalam penyakit buah pinggang tertentu, terdapat edema, tetapi fungsi buah pinggang mungkin tetap normal (cth, sindrom nefrotik). Kita perlu memahami bahawa edema hanya merupakan manifestasi perubahan mekanik cecair dalam tubuh, dan salah satu punca manifestasi ini adalah penyakit buah pinggang.

Mitos: Edema hadir di semua pesakit dengan kegagalan buah pinggang.

Fakta: Tidak. Edema hadir di kebanyakan pesakit dengan kegagalan buah pinggang, tetapi tidak semua. Beberapa pesakit tidak mempunyai edema walaupun dalam peringkat lanjut kegagalan buah pinggang. Jadi ketiadaan edema tidak semestinya ketiadaan kegagalan buah pinggang.

Mitos: Semua pesakit dengan penyakit buah pinggang harus minum sejumlah besar air.

Fakta: Tidak. Urin yang berkurangan adalah ciri penting bagi banyak orang penyakit buah pinggang. Oleh itu, sekatan air diperlukan untuk mengekalkan keseimbangan air dalam pesakit tersebut. Walau bagaimanapun, pesakit yang mengalami penyakit batu karang dan jangkitan saluran kencing dengan fungsi buah pinggang yang normal dinasihatkan untuk minum banyak air.

Mitos: Saya baik-baik sahaja, jadi saya fikir saya tidak mempunyai masalah buah pinggang.

Fakta: Kebanyakan pesakit adalah asimtomatik (tidak menunjukkan gejala) di peringkat awal penyakit buah pinggang kronik. Nilai yang tidak normal dalam ujian makmal mungkin hanya tanda (contohnya, microalbuminuria) pada tahap ini.

Mitos: Saya rasa baik, jadi saya tidak perlu meneruskan rawatan untuk masalah buah pinggang saya.

Fakta: Ramai pesakit dengan CKD berasa sangat baik dengan terapi yang betul, jadi mereka mungkin menghentikan ubat dan sekatan diet yang ditetapkan. Penghentian terapi dalam CKD adalah berbahaya, kerana ia boleh membawa kepada kemerostan fungsi buah pinggang secara mendadak yang membawa kepada keperluan awal untuk memulakan dialisis / pemindahan buah pinggang.

Mitos: Tahap kreatinin serum saya sedikit melebihi normal. Tetapi saya rasa sangat baik, maka saya tidak perlu bimbang.

Fakta: Walaupun peningkatan sedikit dalam kreatinin serum ia mungkin tanda kekurangan fungsi buah pinggang dan memerlukan perhatian lanjut. Pelbagai penyakit buah pinggang boleh merosakkan buah pinggang, jadi ahli nefrologi perlu dirujuk tanpa berlengah-lengah.

Dalam perenggan seterusnya, mari kita cuba memahami pentingnya peningkatan kreatinin serum (walaupun sedikit) kerana ia berkaitan dengan pelbagai peringkat CKD.

Tahap awal penyakit buah pinggang kronik biasanya tanpa gejala, dan peningkatan kreatinin serum mungkin satu-satunya petunjuk penyakit buah pinggang. Tahap kreatinin serum 1.6 mg/dl bermakna, lebih daripada 50% daripada fungsi buah pinggang sudah hilang, iaitu ketara. Pengesanan awal CKD dan permulaan terapi yang bersesuaian pada tahap ini adalah paling bermanfaat. Rawatan di bawah penjagaan pakar nefrologi pada peringkat penyakit buah pinggang kronik ini membantu mengekalkan fungsi buah pinggang untuk masa yang paling lama.

Pada masa serum kreatinin serum naik hingga 5.0 mg/dl, 80% daripada fungsi buah pinggang telah hilang. Nilai ini mencadang fungsi buah pinggang yang serius. Terapi yang betul pada tahap ini bermanfaat untuk mengekalkan fungsi buah pinggang yang selebihnya. Tetapi penting untuk diingati bahawa ini adalah peringkat lanjut CKD dan peluang untuk mendapatkan hasil rawatan yang terbaik telah hilang.

Apabila tahap kreatinin serum adalah 10.0 mg/dl, ia bermakna 90% buah pinggang fungsi telah hilang dan ini menunjukkan tahap akhir penyakit buah pinggang (ESKD). Pada tahab akhir CKD ini, peluang untuk merawat pesakit dengan terapi ubat hampir hilang. Kebanyakan pesakit memerlukan terapi gantian fungsi buah pinggang, seperti dialisis (atau pemindahan buah pinggang) di fasa ini.

Mitos: Dialisis yang dilakukan sekali pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang, akan kemudiannya menjadi keperluan kekal.

Fakta: Tidak. Terdapat banyak faktor yang menentukan sama ada atau tidak dialysis keperluan kekal atau sementara.

Kegagalan buah pinggang akut atau kecederaan buah pinggang akut adalah sementara dan jenis kegagalan buah pinggang yang boleh pulih. Beberapa pesakit dengan kecederaan buah pinggang akut hanya memerlukan sokongan dialisis untuk tempoh masa yang singkat. Dengan rawatan yang betul dan beberapa sesi rawatan dialisis, buah pinggang biasanya pulih sepenuhnya dalam kecederaan buah pinggang akut. Kelewatan dialisis kerana takut dialisis kekal boleh mengancam nyawa.

Penyakit buah pinggang kronik adalah jenis kegagalan buah pinggang yang progresif dan tidak dapat dipulihkan. Penyakit buah pinggang kronik lanjut (penyakit buah pinggang tahap akhir) memerlukan sokongan dialisis secara tetap dan seumur hidup atau pemindahan buah pinggang. Mitos: Dialisis menyembuhkan kegagalan buah pinggang.

Fakta: Tidak, dialisis tidak menyembuhkan kegagalan buah pinggang. Dialisis sebaliknya dikenali sebagai terapi 'penggantian' buah pinggang. Ia adalah rawatan berkesan dan menyelamatkan nyawa dalam kegagalan buah pinggang, dengan mengeluarkan produk buangan, cecair berlebihan dan membetulkan elektrolit serta gangguan berasaskan asid. Jika bahan tersebut kumpul dalam badan individu, ia boleh menyebabkan kematian. Dialisis menjalankan fungsi buah pinggang yang tidak lagi mampu dilakukan. Dialisis membantu dalam memanjangkan hayat pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang yang teruk.

Mitos: Di dalam pemindahan buah pinggang, lelaki dan wanita tidak dapat menderma buah pinggang mereka kepada jantina yang bertentangan.

Fakta: Laki-laki dan perempuan boleh menyumbang buah pinggang mereka kepada jantina yang bertentangan kerana struktur serta fungsi buah pinggang adalah serupa di kedua-duanya jantina.

Mitos: Sekarang tekanan darah saya adalah normal, saya tidak perlu mengambil pil antihipertensi saya lagi. Saya berasa lebih baik jika saya tidak mengambil pil antihipertensi, jadi mengapa saya perlu mengambilnya?

Fakta: Ramai pesakit yang mempunyai tekanan darah tinggi berhenti ubat-ubatan selepas tekanan darah berada di paras terkawal, kerana mereka tidak mempunyai sebarang gejala dan/atau mereka merasakan bahawa mereka lebih baik tanpa ubat antihipertensi. Walau bagaimanapun, hipertensi yang tidak terkawal adalah pembunuh senyap yang dalam jangka panjang boleh membawa kepada masalah yang serius seperti serangan jantung, kegagalan buah pinggang dan strok. Untuk melindungi organ-organ penting di dalam badan, adalah penting untuk terus mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan secara teratur dan mengawal tekanan darah walaupun tanpa gejala.

Mitos: Hanya lelaki mempunyai buah pinggang yang terletak di dalam kantung antara kaki.

Fakta: Pada lelaki dan wanita, buah pinggang terletak di atas bahagian abdomen dengan saiz, bentuk dan fungsi yang sama. Dalam lelaki organ pembiakan penting, testis terletak di dalam kantung antara kaki