17: Hidup dengan Buah Pinggang Tunggal

Mempunyai buah pinggang tunggal agak membimbangkan. Tetapi dengan beberapa langkah berjaga-jaga dan gaya hidup yang sihat, seseorang individu boleh menjalani kehidupan yang normal dengan buah pinggang tunggal.

Apakah masalah yang akan dihadapi seseorang dengan buah pinggang tunggal dalam kehidupan normal? Mengapa?

Hampir semua orang dilahirkan dengan dua buah pinggang. Tetapi kerana kapasiti tambahan dan besar, buah pinggang tunggal (solitari) mampu melakukan fungsi normal bagi kedua-dua buah pinggang. Oleh itu, seseorang yang mempunyai buah pinggang tunggal tidak mempunyai sebarang masalah dalam aktiviti rutin atau seksual atau kerja keras. Hanya satu buah buah pinggang sudah cukup untuk kehidupan yang normal dan aktif seumur hidup. Dalam kebanyakan kes pesakit yang dilahirkan dengan hanya satu buah pinggang, diagnosis buah pinggang tunggal dibuat secara tidak sengaja semasa melakukan ujian radiologi untuk sebab yang lain. Dalam beberapa orang dengan buah pinggang tunggal, dengan tempoh yang lama (bertahun-tahun), kemungkinan kesan buruk termasuk tekanan darah tinggi dan kehilangan protein dalam air kencing. Pengurangan fungsi buah pinggang sangat jarang berlaku.

Seseorang yang mempunyai satu buah pinggang menpunyai kehidupan yang normal dan aktif

Punca dan langkah berjaga-jaga

Apakah punca buah pinggang tunggal?

Tiga keadaan biasa di mana seseorang mempunyai buah pinggang tunggal adalah:

 • Seseorang dilahirkan dengan satu buah pinggang .
 • Satu buah pinggang dikeluarkan melalui pembedahan. Sebab-sebab penting untuk mengeluarkan satu buah pinggang ialah penyakit batu karang, kanser, halangan saluran kencing, nanah dalam buah pinggang atau kecederaan traumatik yang teruk.
 • Satu buah pinggang didermakan untuk pemindahan buah pinggang.

Apakah kemungkinan mempunyai hanya satu buah pinggang sejak lahir?

Ramai orang dilahirkan dengan buah pinggang tunggal. Kemungkinan mempunyai hanya satu buah buah pinggang sejak lahir adalah kira-kira satu setiap 750 orang. Buah pinggang tunggal lebih biasa pada lelaki dan biasanya ketiada buah pinggang kiri.

Mengapa langkah berjaga-jaga diperlukan untuk orang yang mempunyai buah pinggang tunggal?

Orang dengan buah pinggang tunggal berfungsi norma, tetapi boleh dibandingkan dengan kenderaan dua roda tanpa roda ganti. Sekiranya tiada buah pinggang kedua, jika kerosakan secara tiba-tiba dan teruk berlaku kepada buah pinggang berfungsi, kegagalan buah pinggang akut akan berlaku dan kehilangan semua fungsi buah pinggang dengan cepat. Kegagalan buah pinggang akut boleh menyebabkan banyak masalah dan komplikasi dan memerlukan perhatian segera. Dalam masa yang singkat keterukan masalah meningkat dan boleh menyebabkan komplikasi mengancam nyawa. Pesakit sedemikian memerlukan dialisis segera. Untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang dan akibatnya, langkah berjaga-jaga harus diambil oleh semua orang dengan buah pinggang tunggal.

Ramai orang dilahirkan dengan buah pinggang tunggal.

Dalam keadaan apakah ada risiko kerosakan tiba-tiba kepada buah pinggang tunggal?

Keadaan kerosakan yang tiba-tiba dan teruk pada buah pinggang tunggal adalah:

 • Penghalangan secara tiba-tiba kepada aliran air kencing akibat batu karang atau pembekuan darah di dalam ureter (tiub yang menyambung buah pinggang ke pundi kencing). Penghalangan ini menyebabkan air kencing berhenti mengalir keluar dari buah pinggang.
 • Semasa pembedahan abdomen, pengikatan secara tidak sengaja pada ureter buah pinggang tunggal akan menghalang aliran air kencing ke pundi kencing dan akan meningkatkan tekanan pada buah pinggang dan seterusnya merosakkan buah pinggang tunggal itu.
 • Kecederaan kepada buah pinggang tunggal. Terdapat risiko kecederaan kepada buah pinggang dalam sukan bersentuhan seperti tinju, hoki, bola sepak, seni bela diri dan gusti. Buah pinggang menjadi lebih besar dan lebih berat daripada buah pinggang biasa untuk menampung keperluan badan. Buah pinggang yang lebih besar itu lebih terdedah kepada kecederaan.

Apa langkah berjaga-jaga yang disyorkan untuk melindungi buah pinggang tunggal?

Orang dengan buah pinggang tunggal tidak memerlukan rawatan. Tetapi pengambilan langkah berjaga-jaga adalah bijak untuk melindungi buah pinggang tunggal. Langkah berjaga-jaga yang penting adalah:

 • Minum banyak air (kira-kira tiga liter sehari).
 • Elakkan kecederaan pada buah pinggang bersendirian dengan mengelakkan sukan bersentuhan seperti tinju, hoki, bola sepak, seni pertahanan bela diri dan gusti.
 • Pencegahan dan rawatan awal penyakit batu karang dan jangkitan saluran kencing.
Orang-orang dengan buah pinggang tunggal tidak perlu bimbang tetapi memerlukan langkah berjaga-jaga yang sewajarnya dan pemeriksaan perubatan berkala.

 • Sebelum memulakan sebarang rawatan baru atau pembedahan abdomen, doktor harus dimaklumkan bahawa pesakit mempunyai buah pinggang tunggal.
 • Kawalan tekanan darah, senaman yang kerap, pemakanan seimbang yang sihat dan mengelakkan ubat penahan sakit. Elakkan diet protein tinggi dan hadkan pengambilan garam (sodium) jika disarankan oleh doktor.
 • Pemeriksaan perubatan berkala. Nasihat yang pertama dan paling penting untuk seseorang yang hidup dengan satu buah pinggang adalah untuk menjalani pemeriksaan kesihatan berkala.

Memantau fungsi buah pinggang dengan memeriksa tekanan darah dan menguji air kencing dan darah setahun. Pemeriksaan perubatan berkala akan membantu mengesan sebarang tanda awal masalah buah pinggang atau mengalami kegagalan buah pinggang. Pengesanan awal masalah buah pinggang memberi peluang untuk rawatan dan penjagaan yang tepat pada masanya.

Bilakah pesakit dengan buah pinggang tunggal berunding dengan doktor?

Pesakit dengan buah pinggang tunggal harus segera berjumpa dengan doktor jika ada:

 • Penurunan secara tiba-tiba atau ketiadaan air kencing.
 • Kecederaan kepada buah pinggang bersendirian.
 • Keperluan untuk mengambil ubat penahan sakit.
 • Keperluan untuk menggunakan pewarna X-ray untuk ujian diagnostik.
 • Demam, kepedihan semasa kencing atau air kencing berwarna merah.
Pengurangan secara mendadak dan ketiadaan pengeluaran air kencing biasanya disebabkan oleh halangan dari batu karang.