5: Penyakit Buah Pinggang Utama

Penyakit buah pinggang terbahagi kepada dua kumpulan utama

  • Penyakit perubatan: Penyakit buah pinggang perubatan seperti kegagalan buah pinggang, jangkitan saluran kencing dan sindrom nefrotik dirawat oleh pakar nefrologi. Pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang tahap akhir memerlukan rawatan seperti dialisis dan pemindahan buah pinggang.
  • Penyakit pembedahan: Pakar Urologi merawat penyakit buah pinggang pembedahan seperti batu karang buah pinggang, masalah prostat dan kanser saluran kencing dengan pembedahan, endoskopi dan lithotripsi.
  • Apakah perbezaan antara pakar nefrologi dan urologi?

    Pakar nefrologi adalah pakar dalam rawatan penyakit buah pinggang perubatan, memperlahankan kemerosatan buah pinggang, dialisis dan buah pinggang pemindahan; sedangkan pakar urologi adalah pakar dalam rawatan penyakit pembedahan, seperti pembedahan batu, tumor, buah pinggang dan kanser prostat, dsb.

Kegagalan buah pinggang

Pengurangan yang signifikan dalam keupayaan buah pinggang untuk menyaring dan mengeluarkan produk buangan dan mengekalkan keseimbangan elektrolit dipanggil kegagalan buah pinggang. Peningkatan nilai kreatinin serum dan urea nitogen darah (BUN) biasanya membayangkan kerosakan buah pinggang dan penyakit. Kegagalan buah pinggang biasanya dibahagikan kepada dua jenis: kegagalan buah pinggang akut dan penyakit buah pinggang kronik (kegagalan buah pinggang kronik).

Kegagalan buah pinggang akut adalah kehilangan fungsi buah pinggang yang cepat. Dengan rawatan jangka pendik, buah pinggang biasanya sembuh

Kegagalan Buah pinggang Akut

Kegagalan Buah pinggang Akut

Pengurangan atau kehilangan secara tiba-tiba fungsi buah pinggang dipanggil kegagalan buah pinggang akut atau kecederaan buah pinggang akut (AKI). Jumlah air kencing berkurangan dalam kebanyakan pesakit dengan AKI. Penyebab penting AKI termasuk cirit birit yang tidak berhenti, muntah berterusan, malaria falciparum, hipotensi atau tekanan darah yang rendah berpanjangan, sepsis, ubat-ubatan tertentu (NSAIDs) dan sebagainya. Dengan perubatan rawatan yang sewajarnya, fungsi buah pinggang dapat kembali dalam kebanyakan kes.

Penyakit buah pinggang yang kronik

Penyakit buah pinggang yang kronik

Kehilangan fungsi ginjal yang beransur-ansur, progresif dan tidak dapat dipulihkan selama beberapa bulan hingga tahun dipanggil penyakit buah pinggang kronik (CKD) atau kegagalan buah pinggang kronik. Pada CKD, fungsi buah pinggang berkurangan agak perlahan tetapi terus menerus. Selepas masa yang panjang, ia berkembang ke peringkat di mana, buah pinggang berhenti bekerja hampir sepenuhnya. Tahap penyakit yang maju dan mengancam nyawa dipanggil tahap akhir penyakit buah pinggang (ESRD/ESKD). CKD adalah penyakit senyap dan sering tidak disedari. Pada peringkat awal CKD, tanda-tanda atau gejala adalah sedikit dan tidak spesifik. Gejala biasa CKD mungkin termasuk merasa lemah , hilang selera makan, loya dan muntah, bengkak, tekanan darah tinggi, dan lain-lain. Sebab-sebab penting dan biasa CKD adalah diabetes dan hipertensi.

Kehadiran protein di dalam kencing, kreatinin tinggi dalam darah dan buah pinggang yang kecut pada ultrasound adalah petunjuk diagnostik yang penting bagi CKD. Nilai kreatinin serum mencerminkan buah pinggang yang berpenyakit dan nilai ini semakin meningkat dari masa ke masa.

Pada peringkat awal CKD, pesakit memerlukan ubat-ubatan yang sesuai dan pengubahsuaian makanan. Tiada rawatan khusus yang boleh menyembuhkan penyakit ini. Seseorang perlu menyedari bahawa bila seseorang semakin tua, fungsi buah pinggang juga berkurangan. Penyakit seperti kencing manis dan hipertensi, jika tidak terkawal boleh menyumbang kepada penurunan fungsi buah pinggang yang lebih cepat dan progresif, seiring dengan umur.

Tujuan rawatan adalah untuk melambatkan perkembangan penyakit, mengelakkan komplikasi dan dengan itu memastikan pesakit sihat untuk tempoh masa lebih lama, walaupun keterukan atau peringkat penyakit.

Kegagalan fungsi buah pinggang yang progresif and tidak dapat dipulih pada tempoh yang panjang dikenali sebagai penyakit buah pinggang kronik.

Apabila penyakit itu berlanjutan ke peringkat lanjut (penyakit buah pinggang tahap akhir), lebih daripada 90% fungsi buah pinggang sudah hilang (kreatinin serum adalah biasanya melebihi 8-10 mg / dl). Pilihan rawatan pada tahap ini hanyalah dialisis (hemodialisis dan dialisis peritoneal) dan pemindahan buah pinggang.

Dialisis adalah proses penapisan untuk mengeluarkan produk buangan dan berlebihan cecair dari badan yang boleh berkumpul di dalam badan apabila buah pinggang berhenti berfungsi. Dialisis bukanlah rawatan untuk CKD. Pada tahap akhir CKD (ESKD), pesakit memerlukan rawatan dialisis sepanjang hayat (melainkan jika buah pinggang dipindahkan dengan jayanya). Dua kaedah dialisis adalah hemodialisis dan dialisis peritoneal.

Hemodialisis (HD) adalah bentuk dialisis yang paling banyak digunakan. Pada HD, dengan menggunakan mesin khas, produk sisa, cecair yang berlebihan dan garam dikeluarkan. Dialisis peritoneal berterusan adalah satu bentuk modaliti dialisis yang boleh dijalankan di rumah atau di tempat kerja tanpa bantuan mesin. Pemindahan buah pinggang adalah pilihan rawatan yang paling ideal dan hanya rawatan yang dapat menyembuh penyakit buah pinggang tahap akhir (tahap lanjut CKD).

Dialisis adalah kaedah tiruan untuk mengeluarkan bahan kumur dan cecair berlebihan dari darah apabila buah pinggang telah gagal.

Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing

Kepedihan atau sakit semasa kencing dan kerap membuang air kecil, kesakitan di bahagian bawah abdomen dan demam adalah gejala umum jangkitan saluran kencing (UTI). Kehadiran sel-sel nanah dalam ujian air kencing mungkin menunjukkan UTI.

Kebanyakan pesakit dengan UTI bertindak balas dengan baik terhadap terapi antibiotik yang sesuai. UTI pada kanak-kanak memerlukan pertimbangan khusus. Kelewatan atau kekurangan rawatan UTI pada kanak-kanak boleh menyebabkan kerosakan yang kekal pada buah pinggang yang sedang membesar.

Bagi pesakit UTI yang berulang, adalah penting untuk memasti ketiadaan saluran kencing terhalang, penyakit batu, ketidaknormalan saluran kencing dan genitourinari batuk kering melalui penyiasatan menyeluruh. Sebab yang paling penting UTI berulang pada kanak-kanak adalah vesicoureterik refluk. Vesicoureterik refluk adalah kelainan kongenital, di mana urin mengalir terbalik dari pundi kencing ke satu atau kedua-dua ureteri, dan sehingga ke buah pinggang, bukan sebaliknya, iaitu dari buah pinggang ke pundi kencing.

Kelewatan dalam rawatan dan siasatan UTI yang tidak lengkap pada kanak-kanak boleh menyebabkan kerosakan kekal kepada buah pinggang yang sedang membesar dan boleh membawa kesan buruk.

Sindrom nefrotik

Sindrom nefrotik

Sindrom nefrotik terdiri daripada konstelasi kriteria iaitu: edema (bengkak kaki), proteinuria yang banyak (lebih daripada 3.5 gram protein dalam air kencing setiap hari), hypoalbuminemia (albumin rendah dalam darah) dan paras kolesterol darah tinggi. Pesakit sedemikian boleh mengalami tekanan darah normal atau tinggi serta tahap kekurangan fungsi buah pinggang yang berbeza seperti yang diukur oleh tahap creatinine dalam darah.

Penyakit ini menunjukkan pelbagai respon terhadap rawatan, maka adalah penting untuk mendapat diagnosa pada peringkat awal. Beberapa pesakit mungkin kekal tanpa simptom selepas henti rawatan tetapi dalam kebanyakan kes penyakit akan berulang, iaitu, mungkin terdapat tempoh remisis yang berselang seli dengan relaps bergantung pada peringkat rawatan.

Adalah penting untuk menyedari bahawa hasil jangka panjang adalah sangat baik bagi kanak-kanak dengan sindrom nefrotik yang telah dirawat. Mereka hidup sihat dengan fungsi buah pinggang yang normal.

Batu karang

Batu karang

Batu karang adalah masalah buah pinggang yang biasa dan penting. Buah pinggang, ureter dan pundi kencing adalah tempat biasa di mana batu-batu mungkin ditemui. Gejala biasa bagi batu karang adalah sakit yang teruk, mual dan muntah, darah dalam air kencing, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang mempunyai batu karang, walaupun untuk masa yang lama, mungkin tidak mempunyai apa-apa gejala (batu senyap), sama sekali.

Untuk diagnosa batu karang, sinar-X perut dan ultrasonografi adalah pemeriksaan yang paling biasa digunakan.

Kebanyakan batu bersaiz kecil melepasi secara semula jadi dengan air kencing dengan mengambil jumlah cecair yang lebih banyak. Sekiranya batu menyebabkan kesakitan teruk, jangkitan berulang, halangan saluran kencing atau kerosakan pada buah pinggang, penyingkiran mungkin diperlukan. Kaedah ideal untuk penyingkiran batu bergantung pada saiz, lokasi dan jenis batu. Paling biasa kaedah penyingkiran batu adalah lithotripsy, endoskopi (PCNL, sistoskopi dan ureteroskopi) dan pembedahan terbuka.

Oleh kerana risiko batu karang boleh berulang dan risiko setinggi 50 - 80%, meningkatkan pengambilan cecair, sekatan diet dan pemeriksaan berkala diperlukan oleh semua orang untuk mengurangkan risiko ini.

Batu karang pada buah pinggang boleh wujud bertahun-tahun tanpa sebarang gejala.

Hiperplasia Prostatic Benign

Hiperplasia Prostatic Benign (BPH)

Kelenjar prostat hanya ada pada lelaki. Ia terletak tepat di bawah pundi kencing dan mengelilingi bahagian awal uretra. Prostat kelenjar mula membesar selepas usia 50 tahun. Kelenjar prostat yang membesar akan mengetatkan saluran uretra dan menyebabkan masalah membuang air kecil terutamanya di kalangan lelaki yang berumur.

Gejala utama hiperplasia prostatic benign adalah kerap kencing (terutamanya pada waktu malam) dan menitis pada akhir kencing. Pemeriksaan dengan memasukkan jari dalam rektum (pemeriksaan rektum digital) dan ultrasound adalah dua kaedah diagnostik yang paling penting untuk hiperplasia prostatic benign.

Sejumlah besar pesakit dengan gejala hiperplasia prostatic benign awal hingga sederhana boleh dirawat secara berkesan untuk tempoh yang lama dengan ubat. Ramai pesakit dengan gejala yang teruk dan prostat yang sangat besar mungkin memerlukan pembedahan kelenjar prostat secara endoskopik.

BPH adalah penyebab utama gejala saluran kencing pada lelaki yang berusia.