25: Pemakanan dalam Penyakit Buah Pinggang Kronik

Peranan buah pinggang utama adalah untuk membuang produk sisa dan membersihkan darah. Selain itu, buah pinggang memainkan peranan penting dalam mengeluarkan air tambahan, mineral dan bahan kimia; ia juga mengawal air dan mineral seperti natrium, kalium, kalsium, fosforus dan bikarbonat dalam badan.

Pada pesakit yang mengidap penyakit buah pinggang kronik, pengawalan cecair dan elektrolit mungkin tidak betul. Sebab ini pengambilan air, garam biasa atau kalium boleh menyebabkan gangguan serius dalam keseimbangan cecair

Untuk mengurangkan beban pada buah pinggang yang kurang berfungsi dan untuk mengelakkan gangguan dalam keseimbangan cecair dan elektrolit, pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik harus mengubahsuai diet mereka mengikut nasihat doktor dan pakar pemakanan. Tiada satu pemakanan tetap untuk pesakit penyakit buah pinggang kronik. Setiap pesakit diberi nasihat pemakanan yang berbeza bergantung kepada status klinikal, tahap kegagalan buah pinggang dan masalah perubatan lain. Nasihat pemakanan perlu diubah untuk pesakit yang sama pada masa yang berlainan.

Matlamat terapi pemakanan untuk pesakit CKD adalah untuk:

 • Melambatkan kemerosotan penyakit buah pinggang kronik dan menangguhkan keperluan untuk dialisis.
 • Mengurangkan kesan toksik akibat urea berlebihan dalam darah.
 • Mengekalkan status pemakanan yang optimum dan mencegah kehilangan jisim badan tanpa lemak.
 • Mengurangkan risiko gangguan cecair dan elektrolit.
 • Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Prinsip umum terapi pemakanan dalam pesakit penyakit buah pinggang kronik adalah:

 • Hadkan pengambilan protein kepada <0.8 gm/kg berat badan/hari bagi pesakit yang tidak menjalani dialisis. Pesakit yang sudah menjalani dialisis memerlukan peningkatan jumlah protein (1.0-1.2gm/kg berat badan/hari) untuk menggantikan protein yang mungkin hilang semasa prosedur dialisis.
 • Membekalkan karbohidrat yang mencukupi untuk menyediakan tenaga.
 • Membekalkan sejumlah lemak yang sederhana. Kurangkan pengambilan mentega, ghee dan minyak.
 • Hadkan pengambilan cecair dan air jika berlaku bengkak (edema).

 • Hadkan jumlah natrium, kalium dan fosforus dalam diet.
 • Membekalkan vitamin dan unsur surih dalam jumlah yang mencukupi. Diet berserat yang tinggi disyorkan.

Pemilihan dan pengubahsuaian dalam pemakanan pesakit penyakit buah pinggang kronik adalah seperti berikut:

1. Pengambilan Kalori Tinggi

Badan memerlukan kalori untuk aktiviti harian dan mengekalkan suhu, pertumbuhan dan berat badan yang mencukupi. Kalori dibekalkan terutamanya oleh karbohidrat dan lemak. Keperluan kalori biasa pesakit penyakit buah pinggang kronik adalah 35 - 40kcal/kg berat badan sehari. Sekiranya pengambilan kalori tidak mencukupi, badan menggunakan protein untuk mendapat kalori. Pecahan protein ini boleh menyebabkan kesan berbahaya seperti malnutrisi dan pengeluaran lebih banyak produk sisa. Oleh itu, penting untuk memberikan jumlah kalori yang mencukupi kepada pesakit penyakit buah pinggang kronik. Adalah penting untuk mengira keperluan kalori mengikut berat badan ideal seseorang pesakit, dan bukan berat badan semasa.

Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber utama kalori untuk badan. Karbohidrat terdapat dalam gandum, bijirin, beras, kentang, buah-buahan dan sayur-sayuran, gula, madu, kuih-muih, kek, gula-gula dan minuman. Pesakit kencing manis dan pesakit obes perlu menghadkan jumlah karbohidrat. Adalah lebih baik menggunakan karbohidrat kompleks dari bijirin seperti bijian penuh dan beras perang yang juga akan memberikan serat. Ini harus membentuk sebahagian besar karbohidrat dalam diet. Semua gula yang mengandungi bahan gula yang mudah harus membentuk tidak lebih daripada 20% daripada jumlah pengambilan karbohidrat, terutama pada pesakit diabetes. Pesakit bukan kencing manis boleh menggantikan kalori dari protein dengan karbohidrat dalam bentuk buah, pai, kek, kuih, jeli atau madu selagi pencuci mulut dengan coklat, kacang, atau pisang adalah terhad.

Lemak

Lemak adalah sumber kalori yang penting untuk tubuh dan menyediakan kalori dua kali lebih banyak daripada karbohidrat atau protein. Lemak tak tepu atau "baik" seperti minyak zaitun, minyak kacang tanah, minyak kanola, minyak safflower, minyak bunga matahari, ikan dan kacang lebih baik daripada lemak tepu atau "buruk" seperti daging merah, ayam, susu, mentega, kelapa dan lemak babi. Pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik perlu mengurangkan pengambilan lemak tepu dan kolesterol, kerana ini boleh menyebabkan penyakit jantung. Antara lemak tak tepu adalah penting untuk memberi perhatian kepada nisbah lemak mono tak tepu dan lemak poli tak tepu. Jumlah berlebihan asid lemak tak tepu omega-6 (PUFA) dan nisbah omega-6/omega-3 yang sangat tinggi adalah berbahaya manakala nisbah omega-6/omega-3 rendah memberi kesan yang berfaedah. Penggunaan campuran minyak sayuran dan bukan hanya mengguna sejenis minyak akan mencapai tujuan ini.

Bahan yang mengandungi trans lemak seperti kerepek kentang, donat, biskut dan kek yang disediakan secara komersial mungkin berbahaya dan harus dielakkan.

2. Menghadkan Pengambilan Protein

Protein adalah penting untuk pembaikan dan penyelenggaraan tisu badan. Ia juga membantu dalam penyembuhan luka dan melawan jangkitan. Sekatan protein (<0.8gm/kg berat badan/hari) disarankan untuk pesakit penyakit buah pinggang kronik yang belum menjalani dialisis untuk mengurangkan kadar penurunan fungsi buah pinggang dan menangguhkan keperluan untuk pemindahan buah pinggang dan dialisis. Sekatan protein yang sangat ketat perlu dielakkan kerana risiko malnutrisis. Kurang selera adalah biasa di kalangan pesakit penyakit buah pinggang kronik. Kurang selera dan sekatan protein yang sangat ketat boleh membawa kepada nutrisi yang rendah, penurunan berat badan, kekurangan tenaga dan pengurangan sistem imun yang boleh meningkatkan risiko kematian. Protein dengan nilai biologi yang tinggi seperti protein haiwan (daging, ayam dan ikan), telur dan tauhu lebih sesuai. Diet protein tinggi (cth diet Atkins) harus dielakkan pada pesakit penyakit buah pinggang kronik. Begitu juga, penggunaan suplemen protein dan ubat seperti kreatin yang digunakan untuk pembentukan otot sebaiknya dielakkan melainkan diluluskan oleh pakar perubatan atau pakar permakanant. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja pesakit mula dialisis, pengambilan protein perlu ditingkatkan kepada 1.0-1.2gm/kg berat badan/hari untuk menggantikan protein yang hilang semasa prosedur.

3. Pengambilan cecair

Kenapa pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik perlu mengambil langkah berjaga-jaga mengenai pengambilan cecair?

Buah pinggang memainkan peranan utama dalam mengekalkan jumlah air yang betul dalam badan dengan mengeluarkan cecair yang berlebihan sebagai air kencing. Pada pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik, bila fungsi buah pinggang bertambah buruk, jumlah air kencing biasanya menurun. Pengurangan air kencing menyebabkan pengekalan cecair dalam badan dan menyebabkan bengkak muka, bengkak kaki dan tangan dan tekanan darah tinggi. Pengumpulan cecair di dalam paru-paru (keadaan yang disebut kesesakan atau edema pulmonari) menyebabkan sesak nafas dan kesukaran bernafas. Jika ini tidak terkawal, ia boleh mengancam nyawa.

Apakah petunjuk yang mencadangkan air berlebihan dalam badan?

Air yang berlebihan dalam badan dipanggil “fluid overload”. Bengkak kaki (edema), ascites (pengumpulan cecair di rongga perut), sesak nafas, dan penambahan berat badan dalam tempoh yang singkat adalah petunjuk untuk air berlebihan dalam badan.

Apakah langkah berjaga-jaga yang perlu diambil oleh pesakit penyakit buah pinggang kronik untuk mengawal pengambilan cecair?

Untuk mengelakkan kelebihan atau kekurangan cecair, jumlah cecair perlu direkodkan dan mengikut nasihat doktor. Jumlah cecair yang dibenarkan mungkin berbeza bagi setiap pesakit penyakit buah pinggang kronik dan dikira berdasar kepada jumlah air kencing dan status hidrasi pesakit.

Berapa banyak cecair pesakit penyakit buah pinggang kronik yang dinasihat untuk diambil?

 • Pada pesakit tanpa edema dan dengan pengeluaran air kencing yang mencukupi, pengambilan air dan cecair tidah perlu disekat. Adalah satu tanggapan salah bahawa pesakit dengan penyakit buah pinggang perlu minum jumlah cecair yang banyak untuk melindungi buah pinggang. Jumlah cecair yang dibenarkan bergantung kepada status klinikal dan fungsi buah pinggang pesakit.
 • Pesakit dengan edema dan pengeluaran air kencing yang kurang, diarahkan untuk menghadkan pengambilan cecair. Untuk mengurangkan bengkak, pengambilan cecair dalam 24 jam seharusnya kurang daripada jumlah urin yang dikeluarkan sehari.
 • Untuk mengelakkan kelebihan atau defisit cecair pada pesakit tanpa edema, jumlah cecair yang dibenarkan setiap hari = jumlah urin pada hari sebelumnya ditambah 500 ml. Tambahan 500 ml cecair adalah untuk cecair yang hilang melalui peluh dan pernafasan.

Mengapakah pesakit penyakit buah pinggang kronik harus mengekalkan rekod berat harian mereka?

Pesakit harus menyimpan rekod berat harian mereka untuk memantau jumlah cecair dalam badan dan untuk mengesan kelebihan atau kekurangan cecair. Berat badan akan kekal jika arahan mengenai pengambilan cecair diikuti betul-betul. Peningkatan berat badan secara mendadak menunjukkan kelebihan cecair akibat peningkatan pengambilan cecair. Berat badan yang berlebihan menandakan pesakit harus mengurangkan pengambilan air serta menjaga pengambilan air dengan lebih teliti. Penurunan berat badan biasanya berlaku sebagai gabungan sekatan bendalir dan respon kepada diuretik.

Tips berguna untuk Mengurangkan Pengambilan cecair:

Sukar untuk menghadkan pengambilan cecair, tetapi petua ini akan membantu anda:

 1. Timbang berat badan pada waktu yang sama setiap hari dan laraskan pengambilan cecair sewajarnya.
 2. Doktor menasihati anda mengenali jumlah cecair yang dibenarkan dalam sehari. Hitung dengan sewajarnya dan ambil isipadu cecair yang diukur setiap hari. Ingat bahawa pengambilan cecair termasuk bukan sahaja air tetapi juga teh, kopi, susu, jus, ais krim, minuman sejuk, sup, dan makanan lain dengan kandungan air yang tinggi seperti tembikai, anggur, salad, tomato, saderi, kuah, gelatin, dan ais beku seperti popsikel.

 1. Kurangkan makanan yang masin, pedas dan bergoreng dalam diet anda kerana ini akan meningkatkan rasa dahaga, menyebabkan pengambilan cecair yang lebih banyak.
 2. Minum hanya apabila anda dahaga. Jangan minum sebagai tabiat atau kerana semua orang minum.
 3. Apabila anda dahaga, ambil sedikit air atau cuba ais. Ambil ais batu kecil dan menghisapnya. Ais tinggal lebih lama di dalam mulut bading dengan cecair, jadi ia lebih memuaskan daripada jumlah air yang sama. Jangan lupa untuk mengira ais sebagai cairan yang diminum. Untuk pengiraan yang mudah, gunakan jumlah air yang diukur untuk dibeku di dalam dulang ais.
 4. Untuk kekeringan mulut, seseorang boleh berkumur dengan air tanpa meminumnya. Kekeringan mulut boleh dikurangkan dengan gula-gula getah, menghisap gula-gula keras, potongan lemon atau mints dan menggunakan pencuci mulut untuk melembabkan mulut.
 5. Sentiasa gunakan cawan atau gelas kecil untuk minuman anda untuk menghadkan pengambilan cecair.
 6. Ambil ubat selepas makan terus untuk mengelakkan penggunaan air tambahan untuk ubat.
 7. Seorang pesakit yang sibuk dengan kerja akan mempunyai keinginan yang lebih rendah untuk minum air disebabkan kesibukan bekerja.
 8. Paras gula darah yang tinggi dalam pesakit diabetes boleh meningkatkan kehausan. Kawalan ketat gula darah adalah penting untuk mengurangkan rasa dahaga.
 9. Oleh kerana cuaca panas boleh meningkatkan rasa haus, sebarang langkah untuk berada di tempat yang lebih sejuk adalah wajar dan disyorkan.

Bagaimanakah seseorang mengukur dan mengambil jumlah bendalir yang ditetapkan setiap hari?

 • Isi bekas dengan air, sama dengan jumlah cecair yang ditetapkan oleh doktor untuk pengambilan sehari.
 • Pesakit harus ingat bahawa tidak boleh mengambil lebih daripada jumlah cairan yang dibenarkan untuk sehari.
 • Setiap kali pesakit minum sejumlah cecair tertentu, jumlah air yang sama harus dikeluarkan dari bekas air dan dibuang.
 • Apabila bekas tidak mempunyai air lagi, pesakit akan menggunakan kuota cecair untuk hari itu dan tidak boleh minum lagi.
 • Adalah dinasihatkan untuk meratakan pengambilan jumlah cecair sepanjang hari untuk mengelakkan keperluan cecair tambahan.
 • Ulangi kaedah ini setiap hari, jika diikuti, ianya berkesan untuk mengawal pengambilan jumlah bendalir yang ditetapkan setiap hari dan menghalang pengambilan cecair yang berlebihan.

4. Sekatan Garam (Natrium) dalam Diet Kenapa diet natrium rendah dinasihatkan untuk pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik?

Natrium dalam diet kita adalah penting bagi tubuh untuk mengekalkan isipadu darah dan mengawal tekanan darah. Buah pinggang kita memainkan peranan penting dalam pengawalan natrium. Pada pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik, buah pinggang tidak boleh mengeluarkan natrium dan cecair berlebihan dari badan, maka natrium dan air berkumpul dalam badan. Penambahan jumlah natrium dalam tubuh menyebabkan peningkatan kehausan, bengkak, sesak nafas dan peningkatan tekanan darah. Untuk mengelakkan atau mengurangkan masalah ini, pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik mesti mengehadkan pengambilan natrium dalam diet mereka.

Apakah perbezaan antara natrium dan garam?

Perkataan natrium dan garam lazimnya digunakan bersilih ganti. Sebenarnya, garam biasa adalah natrium klorida dan mengandungi 40% sodium. Garam adalah sumber utama natrium dalam diet kita. Tetapi garam bukanlah satu-satunya sumber natrium. Terdapat beberapa sebatian natrium lain dalam makanan kita, seperti:

 • Natrium alginat: Digunakan dalam ais krim dan susu coklat
 • Natrium bikarbonat: Digunakan sebagai serbuk penaik dan soda
 • Natrium benzoat: Digunakan sebagai pengawet dalam sos
 • Natrium citrate: Digunakan untuk meningkatkan rasa gelatin, pencuci mulut dan minuman
 • Natrium nitrat: Digunakan untuk memelihara dan perwarna untuk daging pemprosesan
 • Natrium sakarida: Digunakan sebagai pemanis tiruan
 • Natrium sulfit: Digunakan untuk mencegah perubahan warna buah-buahan kering

Sebatian yang disebutkan di atas mengandungi natrium tetapi rasa tidak masin. Natrium tersembunyi di dalam sebatian ini.

Berapa banyak garam yang harus diambil?

Pengambilan garam harian biasa adalah kira-kira 10 hingga 15 gram sehari (4-6 gram natrium) . Pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik perlu mengambil garam mengikut nasihat doktor. Pesakit penyakit buah pinggang kronik dengan edema (bengkak) dan tekanan darah tinggi biasanya dinasihatkan untuk mengambil kurang daripada 2 gram sodium sehari.

Makanan manakah mengandungi jumlah natrium yang tinggi?

Makanan tinggi dengan natrium termasuk:

 1. Garam meja (garam biasa), serbuk penaik
 2. Makanan yang diproses seperti makanan ringan, makanan segera dan daging "deli".
 3. Sos siap sedia.
 4. Perasa makanan seperti sos ikan dan kicap
 5. Makanan yang dipanggang seperti biskut, kek, pizza dan roti
 6. “Wafer”, kerepek, popcorn, kacang tanah yang digaramkan, buah-buahan kering yang digaramkan seperti kacang gajus dan pistachios
 7. Mentega masin dan keju komersial.
 8. Makanan segera seperti mi segera, spageti, macaroni dan emping jagung.
 9. Sayur-sayuran seperti kubis, kubis bunga, bayam, lobak, bit, dan daun ketumbar
 10. Air kelapa
 11. Ubat seperti tablet natrium bikarbonat, antasid dan julap.
 12. Makanan bukan vegetarian seperti daging, ayam, dan organ dalaman seperti buah pinggang, hati dan otak.
 13. Makanan laut seperti ketam, udang galah, tiram, udang, ikan berminyak dan ikan kering.

Tips Praktikal untuk Mengurangkan Natrium dalam Makanan

 1. Hadkan pengambilan garam dan elakkan garam tambahan dan serbuk penaik dalam diet. Masak makanan tanpa garam dan masukkan quantiti garam yang dibenarkan secara berasingan. Ini adalah cara terbaik untuk mengurangkan pengambilan garam dan memastikan penggunaan garam yang ditetapkan setiap hari.
 2. Elakkan makanan dengan kandungan natrium yang tinggi (seperti yang disenaraikan di atas).
 3. Jangan hiding garam dan perasa masin di meja atau jangan letak shaker garam di meja makan.
 4. Baca label pada makanan yang dibungkus dan diproses secara komersial dengan teliti. Lihat bukan sahaja kandungan garam tetapi juga untuk sebatian natrium yang lain. Menyemak label dengan teliti dan pilih produk makanan “tiada sodium” atau "natrium rendah". Bagaimanapun pastikan kalium tidak digunakan untuk menggantikan natrium dalam makanan ini.
 5. Periksa kandungan natrium dalam ubat.
 6. Rebus sayur-sayuran dengan kandungan natrium yang tinggi. Buangkan air. Ini dapat mengurangkan kandungan natrium dalam sayur-sayuran.
 7. Untuk membuat makanan bergaram rendah yang lazat, seseorang boleh menambah rempah dan perasa lain seperti bawang putih, bawang merah, jus lemon, daun bay, asam jawa, cuka, kayu manis, cengkih, pala, lada hitam dan jintan.
 8. Berhati-hati! Elakkan penggunaan pengganti garam kerana ia mengandungi jumlah kalium yang tinggi. Kandungan potassium tinggi dalam pengganti garam boleh meningkatkan kalium dalam darah ke paras berbahaya dalam pesakit penyakit buah pinggang kronik.
 9. Jangan air yang lembut. Dalam proses melembutkan air, kalsium digantikan dengan natrium. Air yang dibersihkan oleh proses osmosis terbalik adalah rendah dalam semua mineral termasuk natrium.
 10. Semasa makan di restoran, pilih makanan yang mengandungi natrium yang rendah.

5. Sekatan Kalium dalam Diet

Kenapa pesakit penyakit buah pinggang kronik dinasihatkan untuk menyekat kalium dalam diet?

Kalium adalah mineral penting dalam tubuh yang diperlukan oleh otot dan saraf berfungsi dengan baik dan mengekal retak denyutan jantung. Biasanya, tahap kalium dalam badan seimbang dengan memakan makanan yang mengandungi kalium dan menyingkirkan kalium yang berlebihan melalui air kencing. Pembuangan kalium berlebihan melalui air kencing mungkin tidak mencukupi dalam pesakit penyakit buah pinggang kronik dan boleh membawa kepada pengumpulan kalium yang tinggi di dalam darah (keadaan yang dikenali sebagai hiperkalemia). Risiko hiperkalemia kurang pada pesakit yang menjalani dialisis peritoneal berbanding dengan hemodialisis. Risiko berbeza di kedua-dua kumpulan kerana proses dialisis berterusan sepanjang hari semasa dialisis peritoneal manakala hemodialisis pula hanya selang sehari. Tahap kalium tinggi boleh menyebabkan kelemahan otot yang teruk atau rentakan jantung tidak teratur yang boleh membahyakan nyawa. Apabila kalium sangat tinggi, jantung boleh berhenti berdegup dan menyebabkan kematian secara tiba-tiba. Tahap kalium tinggi boleh mengancam nyawa tanpa apa-apa manifestasi atau gejala yang ketara (dan oleh itu ia dikenali sebagai pembunuh senyap). Untuk mengelakkan akibat yang serius dari kalium yang tinggi, pesakit penyakit buah pinggang kronik dinasihatkan untuk menyekat kalium dalam diet.

Apakah paras kalium normal dalam darah? Bilakah ia dianggap tinggi?

 • Kalium serum normal (tahap kalium dalam darah) adalah 3.5 mEq/L hingga 5.0 mEq/L.
 • Apabila kalium serum adalah 5.0 hingga 6.0 mEq/L, kalium dalam diet perlu dihadkan.
 • Apabila kalium serum lebih tinggi daripada 6.0 mEq / L, rawatan perubatan diperlu untuk mengurangkannya.
 • Potassium serum yang lebih tiggi daripada 7.0 mEq / L boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan segera seperti dialisis kecemasan.

Klasifikasi makanan mengikut kandungan kalium

Untuk mengekalkan kawalan kalium dalam darah, pengambilan makanan mesti diubah suai mengikut nasihat doktor. Berdasarkan kandungan kalium, makanan dikelaskan kepada tiga kumpulan yang berlainan (makanan mengandungi kalium tinggi, sederhana, dan rendah).

Kalium tinggi = Lebih daripada 200mg/100gm makanan

Kalium sederhana = 100 hingga 200mg /100gm makanan

Kalium rendah = Kurang daripada 100mg/100gm makanan

Makanan dengan kandungan kalium yang tinggi

 • Buah: aprikot segar, pisang masak, ciku (Sapodilla), kelapa segar, nona, gooseberry, jambu biji, buah kiwi, mangga matang, oren, betik, pic, delima dan plum.
 • Sayur-sayuran: Brokoli, kacang buncis, ketumbar, cendawan, betik tak masak, kentang, labu, bayam, keledek, tomato dan ubi
 • Buah kering: Almond, kacang gajus, kurma, buah ara kering, kismis dan walnut
 • Bijirin: Tepung gandum
 • Kekacang: Kacang merah, hijau dan hitam
 • Makanan bukan vegetarian: Ikan seperti ikan teri dan makarel; ikan shell seperti udang, udang kara dan ketam dan daging lembu

 • Minuman: Air kelapa, susu pekat, susu kerbau, susu lembu, minuman coklat, jus buah segar, sup, bir, wain dan banyak minuman bergas.
 • Pelbagai: Coklat, kek coklat, ais krim coklat, garam Lona (pengganti garam), kerepek kentang dan sos tomato.
 • Makanan dengan Kandungan Kalium Sederhana
 • Buah: Ceri masak, anggur, lychees, pir, limau nipis manis dan tembikai
 • Sayuran: akar bit, pisang mentah, labu pahit, kubis, lobak merah, celeri, kobis bunga, kacang pendik, kacang bendi, mangga mentah, bawang, lobak, jagung manis dan daun safflower
 • Bijirin: Barli, tepung pelbagai guna, mi yang dibuat dari tepung gandum, serpihan beras (beras ditekan) dan vermicelli gandum
 • Makanan bukan vegetarian: Hati
 • Minuman: “Curd”

Makanan dengan Kandungan Kalium Rendah

 • Buah: Epal, blackberry, lemon, nanas dan strawberi
 • Sayur-sayuran: Peria, kacang lebar, kapsikum, timun, bawang putih, salad dan labu tajam.
 • Bijirin: Nasi, rava dan gandum semolina
 • Kekacang: Kacang pea
 • Makanan bukan vegetarian: Daging sapi, kambing, daging babi, ayam dan telur
 • Minuman: Coca-cola, kopi, jus lemon, jus limau dalam air dan soda
 • Pelbagai: Cengkih, halia kering, madu, daun pudina, mustard, buah pala, lada hitam dan cuka

Tips Praktikal untuk Mengurangkan Potasium dalam Makanan

 1. Ambil satu buah setiap hari, sebaik-baiknya dengan kalium rendah.
 2. Ambil satu cawan teh atau kopi setiap hari.
 3. Sayuran dengan potasium perlu diambil selepas mengurangkan jumlah kalium (seperti yang dinyatakan di bawah).
 4. Elakkan air kelapa, jus buah-buahan dan makanan dengan kandungan kalium yang tinggi (seperti yang disenaraikan di atas).
 5. Hampir semua makanan mengandungi kalium, jadi kunci adalah memilih makanan dengan kandungan kalium yang rendah.
 6. Sekatan kalium diperlukan bukan sahaja untuk pesakit predialisis, tetapi juga perlu walaupun selepas memulakan dialisis.

Bagaimana cara mengurangkan kandungan kalium dalam sayur-sayuran?

 • Kupas dan potong sayur-sayuran menjadi kepingan kecil.
 • Basuh sayuran dengan air suam dan letakkannya dalam periuk besar.
 • Isi periuk dengan air panas (kuantiti air mestilah empat hingga lima kali isipadu sayur-sayuran) dan rendam sayur-sayuran selama sekurang-kurangnya satu jam.
 • Selepas merendam sayur-sayuran selama 2 - 3 jam, bilas tiga kali dengan air suam.
 • Kemudian rebus sayur-sayuran dengan air tambahan. Buang air.
 • Masak sayur rebus seperti yang dikehendaki.
 • Walaupun anda boleh mengurangkan jumlah potassium dalam sayur-sayuran, masih lebih baik untuk mengelak sayur-sayuran yang mengandung kalium yang tinggi atau mengambilnya dalam kuantiti yang kecil.
 • Oleh kerana vitamin hilang apabila sayur-sayuran yang dimasak, suplemen vitamin perlu diambil mengikut nasihat doktor.

Petua khas untuk larutan kalium dari kentang

 • Menghidang, menghiris atau mengiris kentang menjadi kepingan yang lebih kecil adalah penting. Dengan kaedah memaksimumkan permukaan kentang yang terdedah kepada air, ini dapat membantu meningkatkan kehilangan kalium dari kentang.

 • Suhu air yang digunakan untuk meresap atau mendidih kentang memberi perbezaan.
 • Menggunakan sejumlah besar air untuk meresap atau mendidih kentang adalah berguna.

6. Sekatan Fosforur atau fosfat dalam Diet

Mengapa pesakit penyakit buah pinggang kronik mengambil diet fosforus yang rendah?

 • Fosfor adalah mineral penting untuk memastikan tulang menjadi kuat dan sihat. Fosforus yang berlebihan yang terdapat di dalam makanan dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Ini mengekalkan tahap fosforus darah.
 • Nilai normal fosforus dalam darah ialah 4.0 hingga 5.5 mg/dl.
 • Pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik tidak dapat mengeluarkan fosfor tambahan yang diambil dalam makanan dan paras darah meningkat. Tahap fosfat yang tinggi di dalam darah akan mengeluarkan kalsium dari tulang yang menjadikan tulang lemah.
 • Peningkatan tahap fosforus boleh menyebabkan banyak masalah seperti gatal-gatal, kelemahan otot dan tulang, sakit tulang, kerapuhan tulang dan sakit sendi. Kerapuhan tulang mengakibatkan peningkatan risiko kepada kepatahan tulang.

Apakah makanan yang mengandungi fosforus tinggi harus dikurangkan atau dielakkan?

Makanan yang mengandungi fosforus yang tinggi termasuk:

 • Susu dan produk tenusu: keju, coklat, susu pekat, ais krim, ‘milkshake’.
 • Buah kering: kacang gajis, badam, pistachios, kelapa kering, walnut.
 • Minuman sejuk: cola gelap, bir.
 • Lobak, jagung, kacang tanah, kacang segar, keledek.
 • Protein haiwan: daging, ayam, ikan dan telur.

7. Pengambilan Vitamin dan Serat yang tinggi

Pesakit penyakit buah pinggang kronik umumnya mengalami kekurangan vitamin yang semasa predialisis disebabkan oleh kurang selera dan diet terlalu terhad dalam usaha untuk melambatkan kemerosotan penyakit buah pinggang. Vitamin tertentu - terutamanya vitamin larut air B, vitamin C dan asid folik - hilang semasa dialisis.

Untuk mengimbangi pengambilan atau kehilangan vitamin yang tidak mencukupi, pesakit penyakit buah pinggang kronik biasanya memerlukan suplemen vitamin larut air dan unsur surih. Pengambilan serat tinggi adalah bermanfaat dalam penyakit buah pinggang kronik. Oleh itu pesakit dinasihatkan untuk mengambil sayur-sayuran segar dan buah-buahan yang kaya dengan vitamin dan serat sambil mengelakkan yang mempunyai kandungan kalium yang tinggi.

Merancang Makanan Harian

Untuk pesakit penyakit buah pinggang kronik pengambilan makanan harian dan pengambilan air dirancang dan dicatatkan oleh pakar pemakanan yang mengikut nasihat pakar nefrologi.

Prinsip umum untuk pelan diet adalah:

 1. Pengambilan air dan makanan cecair: Pengambilan cecair perlu dihadkan mengikut nasihat doktor. Carta berat harian mesti dilakukan. Sebarang kenaikan berat badan secara bertiba-tiba mungkin menunjukkan peningkatan pengambilan cecair
 2. Karbohidrat: Untuk memastikan badan mendapat kalori yang mencukupi, pesakit penyakit buah pinggang kronik boleh mengambil makanan yang mengandungi gula atau glukosa bersama dengan bijirin dengan syarat dia tidak mengalami diabetes.
 3. Protein: Daging tanpa lemak, susu, bijirin, kekacang, telur dan ayam adalah sumber utama protein. Pesakit penyakit buah pinggang kronik yang tidak menjalani dialisis dinasihatkan untuk menghadkan protein diet kepada <0.8 gram/kg berat badan/hari. Bila dialisis bermula, pengambilan boleh dinaikkan ke 1-1.2 gram/kg berat badan/hari. Pesakit yang menjalani dialisis peritoneal mungkin memerlukan protein setinggi 1.5 gram/kg berat badan setiap hari. Walaupun protein haiwan mengandungi semua asid amino penting (oleh itu dipanggil protein lengkap atau protein yang mempunyai nilai biologi yang tinggi) dan akan menjadi ideal, mereka harus dihadkan terutama pada pesakit yang belum dialisis kerana mereka boleh mempercepatkan kemerosotan penyakit buah pinggang kronik.
 4. Lemak: Lemak boleh diambil sebagai sumber tenaga kerana ia adalah sumber kalori yang baik. Lemak tak tepu mono (monounsaturated) dan tak tepu poli (polyunsaturated) dalam bentuk minyak zaitun, minyak safflower, minyak kanola atau minyak kacang soya boleh diambil dalam jumlah yang terhad. Elakkan daripada lemak tepu seperti yang terdapat dalam lemak haiwan.
 5. Garam: Kebanyakan pesakit dinasihatkan untuk mengambil makanan garam yang rendah. Adalah baik untuk mengikut diet "tiada garam tambahan". Lihatlah label makanan dan pilih makanan yang rendah natrium tetapi pastikan pengganti garam yang mengandungi kalium yang tinggi perlu dielakkan. Semak label makanan untuk makanan lain yang mengandungi natrium seperti natrium bikarbonat (serbuk penaik) dan elakkannya.
 6. Bijirin: Beras dan produk beras boleh diambil. Untuk mengelakkan kebosanan, seseorang dapat bergilir pengambilan pelbagai bijirin seperti gandum, nasi, sagu, semolina, tepung semua tujuan, dan cornflakes. Jumlah kecil jagung dan barli boleh diambil.
 7. Sayuran: Sayur-sayuran dengan kalium yang rendah boleh dimakan tanpa sekatan. Tetapi sayur-sayuran dengan potasium yang tinggi mesti diproses untuk membuang kalium sebelum makan. Untuk meningkatkan rasa, jus lemon boleh ditambah.

 1. Buah: Buah-buahan dengan kandungan kalium rendah seperti epal, betik dan buah beri boleh diambil tetapi hanya sekali sehari. Pada hari dialisis, pesakit boleh mengambil apa-apa buah. Jus buah dan air kelapa mesti dielakkan.
 2. Susu dan produk tenusu: Susu dan produk tenusu seperti susu, yogurt dan keju mengandungi sejumlah besar fosforus dan perlu dihadkan. Makanan tenusu lain yang mempunyai jumlah fosforus yang lebih rendah termasuk mentega, keju krim, keju ricotta, sherbet dan ‘non dairy whipped toppings’ boleh diambil.
 3. Minuman sejuk: Elakkan soda berwarna gelap kerana ia mempunyai kandungan fosforus yang tinggi. Jangan mengambil jus buah atau air kelapa kerana kandungan potassium yang tinggi.
 4. Buah kering: Buah kering, kacang tanah, bijan, kelapa segar atau kering harus dielakkan.